Här är storbankernas nya miljardvinster på dina lån

De tre storbanker som hittills rapporterat har dragit in cirka 25 miljarder kronor på lån – bara under det senaste kvartalet. 

På endast ett kvartal tjänar de fyra storbankerna mer än hela polismyndighetens budget för hela 2018. 

Samtidigt kommer signaler om att ökad konkurrens hotar storbankernas marginalfest. 

Tre av fyra storbanker har hittills rapporterat; Swedbank, Handelsbanken och Nordea. Tillsammans tjänade de tre storbankerna 25 miljarder kronor på lån under kvartalet. 

SEB rapporterar först den 30 april. I första kvartalet 2017 landade SEB:s kunddrivna räntenetto på 4,7 miljarder kronor. Om banken rapporterar i linje med det kommer de fyra storbankernas totala räntenetto landa på totalt nästan 30 miljarder kronor i första kvartalet. Det är mer än hela polismyndighetens budget för 2018.

Christina Söderberg: ”Storbankerna har fortfarande 75 procent av bolånekakan och sätter väldigt lika bolåneräntor.”Foto: COMPRICER

– Storbankerna har fortfarande 75 procent av bolånekakan och sätter väldigt lika bolåneräntor, helt enkelt för att de kan. Snitträntorna har ju legat still en längre tid, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer. 

LÄS MER: Swedbank överraskade med stark rapport 

Räntenettot ökar år för år

Räntenettot innehåller visserligen inte bara intäkter från bolån. Men bolånen utgör en viktig del. Hos Swedbank står bolånen exempelvis för 53 procent av det totala nettot.

 Under hela förra året ökade bankernas sammanlagda räntenetto med fyra miljarder kronor till inte mindre än 120 miljarder kronor. 2016 låg det på 115 miljarder för hela året – 12 miljarder högre än 2010.

Så mycket tjänade bankerna på lån

Bankernas räntenetto, skillnaden mellan ränteintäkter och räntekostnader, bland de banker som hittills rapporterat i första kvartalet 2018:

Swedbank: 6,3 miljarder kronor (ökning med 5 procent)

Handelsbanken: 7,6 miljarder kronor (ökning med 8 procent)

Nordea: 11 miljoner kronor (minskning med 9 procent)

Så stor del av nettot kommer från bolån:

Swedbank: 53 procent

Handelsbanken: 45 procent

Nordea: 20 procent

Källa: Bankernas rapporter, Håkan Larsson, Villaägarna. 

Den främsta anledningen till intjäningen har varit ökade marginaler. Sedan 2002 har bolånemarginalen ökat från 1,2 procent till 1,7 procent, enligt Finansinspektionen. Som lägst var den 0,2 procent, år 2008. 

Men kanske är en liten vändning på väg. Nordeas räntenetto var visserligen högt, men var ändå 9 procent lägre än motsvarande period förra året. Något som delvis berodde på lägre marginaler. Även Handelsbanken flaggade för lägre marginaler.

LÄS MER: Starkare än väntat för Nordea 

Ny spelplan för bolån

Pressen kan bero på att spelplanen för bolånemarknaden har förändrats markant, bara under det första kvartalet i år. Mindre banker som Landshypotek Bank, Ålandsbanken och Nordnet och bostadskreditinstitut som Enkla, Hypoteket och Stabelo/Avanza erbjuder betydligt lägre räntor än storbankerna. 

– Jag är övertygad om att storbankerna noggrant övervakar uppstickarna nu, säger Christina Söderberg. 

Fem snabba tips – så sänker du din bolåneränta:

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer, ger fem tips på hur du pressar ned din bolåneränta. 

1. Ta fram dina lånepapper eller logga in och undersök vilken ränta du har och vilket datum din rabatt går ut. Få av oss har en rabatt som sträcker sig längre än två år. Se till så du inte har blivit av med rabatten.

2. Se över bankernas snitträntor så du vet vilken bank som just nu erbjuder bäst ränta

3. Ställ samman din ekonomi med inkomster och lån så du har allt samlat som banken kommer att fråga efter.

3. Kontakta din bank och be om ett nytt ränteerbjudande. Kolla med fler banker, även uppstickarna, vilken ränta de kan erbjuda och ställ dem mot din nuvarande bank. Får du inget bra motbud – byt bank.

5. Glöm inte att se över ditt lån varje gång din rabatt håller på att ta slut. Det finns många tusenlappar att spara genom att lägga några timmar på detta varje eller vartannat år. 

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen var i samband med bankens rapportsläpp på tisdagen öppen med att den nya konkurrensen diskuteras internt inom banken och att man noga följer utvecklingen. 

I veckan konstaterade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen på ett seminarium anordnat av SNS att det finns stor konsumentnytta med nya aktörer på bolånemarknaden. 

– Om vi får in nya aktörer så får konsumenterna lägre bolåneräntor, om hushållen på samma lån betalar något lägre ränta får de också en större buffert att använda i en kris, sa Erik Thedéen.

LÄS MER: Handelsbanken missade förväntningarna 

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/har-ar-storbankernas-nya-miljardvinster-pa-dina-lan/

kommentarer