Här försöker Nordkoreas ledare bluffa omvärlden

12 livvakter sprang runt den nordkoreanska ledarens bil under toppmötet med Sydkoreas president.

Men syftet var knappast att skydda honom – utan snarare för att försöka imponera på omvärlden, säger en svensk expert.

– Det var en ”show-off”. Man vill visa att man vill skydda sin stora ledare, säger John Arentoft, säkerhetsexpert.

När Nordkoreas ledare Kim Jong-Un nyligen mötte sin sydkoreanske motpart Moon Jae-in anlände han i stil: inte mindre än 12 livvakter omgav honom – och de var identiskt klädda och klippta och påminde om en robotarmé.

När han lämnade mötet för en paus åkte han en bepansrad bil, men robotarmen syntes springa i nästan perfekt formation runt bilen.

https://twitter.com/cnni/status/989757788845957120

John Arentoft är säkerhetsexpert. Han har många års erfarenhet från polisiärt arbete runtom i världen, och har skyddat både statsministrar och kungafamiljen. 

LÄS MER: Nordkorea och Sydkorea eniga om att sluta fred

Han dömer ut det nordkoreanska greppet som ett skådespel i syfte att plocka både inrikes- och utrikespoäng. Det handlar om att visa upp för omvärlden att Nordkoreas ledare är en väldigt viktig person som måste skyddas – och dessutom har stora resurser till sitt förfogande, menar han.

– Sitter man i en bepansrad bil finns inget syfte med att det springer runt en massa livvakter på det sättet. Han sitter ju i en stålbur, säger han om Kim Jong-Un.

Nordkorea vill visa upp sig

Han menar att Nordkorea försöker framhäva sin ledare som en viktig person med storas resurser.

– Ja, absolut. Nordkorea får några minuter i världspressen, och då visar man sin stora ledare som de ska skydda, säger han och fortsätter:

– Men personmässigt finns ingen anledning att ha så där många livvakter runt bilen. För personskydd finns inget syfte, det är mera show-off, säger han.

LÄS MER: Vapenjättarna dyker på börsen efter fredssamtalen i Korea 

Men livvakterna gjorde mer än sprang runt bilen.

Inför mötet hade en av dem till uppgift att desinficera stolen som Kim Jong Un, för att ta bort eventuellt biologiska eller kemiska substanser som hade kunnat skada honom. En annan livvakt syntes söka av lokalen med utrustning för att upptäcka explosiva ämnen, skriver AP.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/har-forsoker-nordkoreas-ledare-bluffa-omvarlden/

kommentarer