Här möts Macron och Trump – med kindpussar

Den franske presidenten Emmanuel Macron och hans fru Brigitte anlände till Washington under måndagen. Strax efter ankomsten tog de en promenad till Lincoln Memorial och hälsade på turister, enligt Reuters. Det franska presidentparet välkomnades sedan av Donald Trump och Melania Trump i Vita huset. 

Sist Trump och Macron träffades blev deras långa handskakning på 29 sekunder uppmärksammad. Den här gången hälsade presidenterna genom vänskapliga kindpussar. Statsbesöket är det första som Trump stått värd för sedan han tillträdde.

– Besöket är väldigt viktigt i det nuvarande sammanhanget, med så mycket osäkerhet problem, och ibland hot, sade Macron när han anlände till Washington, enligt Reuters.

Macron och Trump ska under måndagskvällen lokal tid äta middag. Under tisdagen hålls officiella möten där de väntas diskutera frågor som rör USA:s inställning till handel med Kina samt kärnvapenavtalet med Iran.

LÄS ÄVEN: Överraskande bilden på Melania Trump med Barack Obama

Donald Trump hälsar på Emmanuel Macron. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Macron vill närma sig Trump

Iran har uppmanat europeiska ledare att få Trump att stanna kvar i kärnvapenavtalet. Iranavtalet har slutits mellan USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Tyskland i syfte att reglera det iranska kärnenergiprogrammet i utbyte mot lättade sanktioner mot landet. 

Macron säger till Fox News Sunday att det skulle vara bättre att skydda avtalet än att göra sig av med det.

– Är avtalet perfekt för vår relation med Iran? Nej. Men för kärnvapen, vad finns det för bättre alternativ? Jag ser inget, sade han, enligt Reuters.

Vita husets talesperson Sarah Sanders meddelade dock att USA inte har något nytt att tillägga i frågan.
– Presidenten har varit extremt tydlig med att han tycker att det är ett dåligt avtal. Det har definitivt inte förändrats, säger Sanders i ett uttalande, enligt Reuters.

Trump och Macrons vänskap startade i Belgien för ett år sedan och de uppges prata i telefon regelbundet. Medan andra europeiska ledare har distanserat sig från Trump har den franske presidenten arbetat för att komma honom nära.

Under mötet väntas presidenterna också diskutera Syrien. Det är mindre än två veckor sedan USA, Frankrike och Storbritannien genomförde ett missilanfall mot huvudstaden Damaskus efter en misstänkt kemattack mot civila.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/har-mots-macron-och-trump-i-vita-huset/

kommentarer