Hedman trädde in i exklusivt sällskap – då åkte Tampa på kostsam förlust: ”Vet inte vad som hände”

By Uffe Bodin

Bara fem svenska backar hade lyckats göra 60 poäng under en och samma NHL-säsong tidigare. I natt blev Victor Hedman den sjätte. Men han hade inte mycket att fira för det. Hans Tampa Bay Lightning drabbades av en blytung förlust mot bottengänget Arizona Coyotes – på hemmais.
– Jag vet inte vad som hände, suckar Hedman efter 3–5-förlusten mot Arizona.

Börje Salming, Stefan Persson, Fredrik Olausson, Nicklas Lidström och Erik Karlsson har gjort det tidigare. I natt blev Victor Hedman den sjätte svenske backen att göra 60 poäng under en och samma NHL-säsong

Tampa Bay Lightning-stjärnan satte sitt 15:e mål för säsongen i nattens möte med Arizona Coyotes hemma i Amalie Arena och nådde därmed 60 poäng för första gången i NHL-karriären. Hans tidigare personbästa från säsongen 2013/14 låg på 55 poäng.

Något firande lär det inte ha blivit för Hedman efter matchen. Tampa åkte nämligen på en kostsam 3–5-förlust och missade möjligheten att ta in poäng på Toronto Maple Leafs som har den sista wild card-platsen i Eastern Conference. Det skiljer fortfarande fyra poäng mellan lagen och då har Toronto en match mindre spelad.
– Det börjar bli för få matcher kvar, suckade Lightnings coach Jon Cooper efter förlusten.

Tampa ledde med 3–2 inför tredje perioden, men släppte in tre obesvarade mål. Oliver Ekman Larsson sköt kvitteringen, hans tolfte fullträff för säsongen.
– Jag vet inte vad som hände där i tredje perioden. Vi måste vara bättre. Vi har haft möjligheter, men tre raka matcher där vi släpper in fem mål kommer inte att ge oss speciellt många vinster, säger Victor Hedman till nhl.com och syftar på den förlustsvit som Tampa olägligt nog har drabbats av.

Med tio matcher kvar av grundserien är Tampa tionde lag i Eastern Conference med 77