”Hela kyrkan var fullsatt”

HÄSSLEHOLM 1985 höll statsminister Olof Palme ett bejublat tal i Linnéskolans aula i Hässleholm.
– Vi var 800 som såg och hörde honom, berättar Bengt Andersson, förra kommunalrådet för Socialdemokraterna.

Då hade politikern som fötts i Stockholms societet hunnit kratta rejält i den internationella storpolitikens manege med sin sylvassa retorik och kritik av orättvisor i det lilla och det stora. USA:s regering var svuren fiende till Olof Palme och näringslivet avskydde honom.

1969, samma år som Olof Palme efterträdde Tage Erlander som partiordförande och statsminister, valdes 23-årige Bengt Andersson i Vankiva till Metalls ordförande i Hässleholm.
– För mig var Olof Palme den store ideologen och den briljante talaren, som ingen rådde på. Hans sätt att uttrycka sig och behandla sina politiska motståndare, blev senare till hans motgång då motståndarna började ge igen. Han väckte starka känslor och var hatad av många, säger Bengt Andersson.

Bengt Andersson växte upp i ett arbetarhem med mycket diskussion om samhällsfrågor.
– Palme pratade om den lilla människan och om de som hade det svårast. Det han gjorde var att klarare än någon annan analysera världsläget och Sveriges roll. Det fick betydelse för den nya generationen svenskar. Vi kom ut i världen och världen kom till oss. Det var så

Läs mer här: ”Hela kyrkan var fullsatt”

kommentarer