Hem / Sport / HOCKEYKORTET: När Gretzky inte tyckte han platsade i JVM-truppen

HOCKEYKORTET: När Gretzky inte tyckte han platsade i JVM-truppen

By Ronnie Rönnkvist

Det fanns en tid innan Wayne Gretzky spelade i WHA och NHL och dominerade världshockeyn. Det fanns också en tid där han var junior…och dominerade ishockeyn. Här är historien om ‘The Great Ones’ år i Sault Ste. Marie Greyhounds och en succéfylld JVM-turnering.

Det finns nog ingen som har kunnat undvika Wayne Gretzkys makalösa karriär i NHL. På 1487 matcher svarade den något tunne kanadensaren för 894 och totalt 2857 poäng. Dessutom blev han NHL Most Valuable Player (Hart Trophy) 79/80, 80/81, 81/82, 82/83, 83/84, 84/85, 85/86, 86/87, 88/89, alltså nio gånger och vann Stanley Cup 83/84, 84/85, 86/87, 87/88.

Vi skruvar tillbaka tiden till säsongen 1977/78. Gretzky, som då var 16 år, spelade för Sault Ste. Marie Greyhounds. Där var han bland annat lagkamrat med Craig Hartsburg. Strax före jul blev de båda uttagna att representera Kanada i Junior-VM som spelades i Montréal. Gretzky, som var tre år yngre än övriga spelare i turneringen, var inför turneringen näst intill säker på att han inte skulle vara med och spela.

Gretzky och hans lagkamrater Craig Hartsburg och Dan Lucas satt på ett hotell i Ottawa efter att dom mött Ottawa 67:s med blivande JVM-lagkamraten Bobby Smith i laget. Dagen efter skulle Gretzky och Hartsburg åka till Montréal och Junior-VM. Då säger Gretzky att han inte är säker på om han kommer ta en plats i laget utan han har kommit med bara för att han varit en av dom bästa målskyttarna i ligan under säsongen.
”Danny och jag tittade på varandra och sa till Wayne att han är den bästa spelaren i ligan och det var därför han kom med till Junior-VM, så blygsam var han redan då” har Craig Hartsburg berättat.

Steve Tambellini var rumskamrat med Gretzky under turneringen och minns tillbaka på när de båda sågs första gången.
” När Wayne kom upp

Läs mer här: HOCKEYKORTET: När Gretzky inte tyckte han platsade i JVM-truppen

kommentarer

Titta också

Kära återseenden på Anfield under lördagen.

Mauricio Pellegrino spenderade tid i Liverpool både som spelare och tränare – han har inte …