Ikea utnyttjas i ny bluff på internet

En ny våg av fräcka försök till nya bedrägerier pågår just nu.

Med hjälp av falska mejl från Ikea försöker bedragarna lura sina offer att lämna ifrån sig kontouppgifter för att sedan kunna tömma deras konton.

Metoden som bedragarna använder är känd. Under falska förespeglingar utger de sig vara ett stort och känt företag som exempelvis vill erbjuda kunderna möjlighet att få presentkort på höga valörer, antingen helt gratis eller mot en symbolisk summa på en eller ett par kronor.

I mejlet ombeds mottagaren klicka på en länk som leder till en sida där man ska fylla i sina personliga uppgifter.

Coop, Ica och Ikea ofta drabbade

Vid tidigare bedrägeriförsök, så kallad nätfiske, har bedragarna bland annat utgett sig vara från Coop, Ica och McDonald’s. 

Just nu är det Ikea som är drabbade. I mejlet skriver bedragarna att de vill dela ut 10 000 presentkort på 2 00 0 kronor styck. Det enda motkravet mottagaren har är att följa länken och fylla i sina uppgifter.

– De väljer ofta stora och välkända företag som alibin. Dels för att det ger en slags legitimitet, dels för att det är stora målgrupper, det är inte många som måste gå på det för att de ska ha gjort en vinst, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Hans råd till den som får mejl liknande det som just nu skickas ut till människor över hela landet är att vara mycket försiktig och att förhålla sig skeptisk till innehållet.

– Ett generellt råd är: låter det för bra för att vara sant är det nog så. 

LÄS MER: Promenader med Ikea ska integrera 

Polisens råd för att avslöja Ikea-bluffen

Han rekommenderar även drabbade att noga dubbelkolla på hemsidor som man länkas till att det verkligen är den avsändaren som anges. 

– Kolla i adressfältet, leta efter officiella tecken på att är det företagets riktiga hemsida.

Bedrägeriförsöken är ofta svåra att utreda, inte sällan leder spåren till utlandet. 

– Det är också ett sätt att avslöja dem på. Breven är ofta taffligt översatta och fulla av stavfel och syftningsfel, säger Calle Persson.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/ikea-utnyttjas-i-ny-bluff-pa-internet/

kommentarer