Infekterat och hett – sen vände Skellefteå och säkrade semifinalplatsen

By Måns Karlsson

3-0 i matcher blev 3-2 men längre än så nådde inte Färjestad. Istället säkrade Skellefteå semifinalplatsen tack vare en stark tredjeperiod.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Den redan infekterade matchserien fick mer bränsle till elden när hemmalagets Henrik Hetta drog på sig ett matchstraff efter en huvudtackling på FBK-backen Jens Westin drygt fem minuter in i matchen. Dessförinnan hade Skellefteås lagkapten Pontus Pettersström öppnat målskyttet på en enastående passning från skicklige backen Filip Berglund. I det långa powerplay som följde repade Färjestad mod och kvitterade genom Michael Lindqvist, framspelad av Per Åslund och Johan Ryno. Ryno gav sedan gästerna ledningen med ett vackert skott över Joni Ortios vänstra axel knappt fyra minuter från periodpaus.

I den andra perioden kom nästa matchstraff. Denna gång var det gästernas back Morgan Ellis som sänkte Johan Alm med, just det, en huvudtackling. Felfritt spel av Färjestad, anförda av målvakten Lars Haugen höll dock hemmalaget stången och mittakten blev mållös.

Haugen blev dock otursgubbe i slutakten. Efter fem och en halv minut kunde han inte få grepp om pucken med plockhandsken och helt plötsligt var det kvitterat genom Jonathan Olofsson. Och publiken hade knappt hunnit sätta sig förrän Pär Lindholm överlistat Haugen med en backhand sedan han enkelt brutit in från vänsterkanten. Färjestad reste sig aldrig, trots några försök, och istället avgjorde Oscar Möller när han lyfte in en backhand i tom bur med 49 sekunder kvar av matchen.

Utan egentliga alternativ behöll gästerna målet tomt och då kunde Lindholm göra sitt andra för kvällen. Därmed fastställde han slutresultatet till 5-2.

Skellefteå ställs nu mot Djurgården i semifinal. Den matchserien inleds på tisdag.