Insektsgifter förbjuds av EU – för att rädda bin

EU förbjuder en specifik grupp insektgifter.

Syftet är att rädda Europas bin.

– Bin kan inte leva med dessa kemikalier och vi kan inte leva utan bin, säger Antonia Staats på organisationen Avaaz.

Men alla tycker inte att beslutet är positivt.

I fredags beslutade EU-kommissionen att förbjuda den grupp insektsgifter som kallas neonikotinoider – enligt National Geographic världens mest använda insektsgift.

Syftet är bland annat att skydda bin.

Förbudet mot insektsgifterna gäller utomhus – inte växthus – och väntas tas i bruk mot slutet av året.

Farligt gift för insekter och fåglar

Neonikotinoider introducerades på 80-talet, då som ett säkrare alternativ till äldre, giftigare insektsgifter. Men forskning har sedan dess visat på omfattande miljöproblem.

Bland annat har antalet bin minskat drastiskt.

National Geographic skriver att även fåglar utsätts för risk om de får i sig besprutade grödor. Pollen, nektar, växtsaft och till och med döda löv innehåller neonikotinoider, uppger tidningen.

LÄS MER: Storbritannien förbjuder bekämpningsmedel som kan skada bin 

Giftet finns också i mark och vattenflöden, visar forskning.

EU-kommissionen förbjöd redan 2013 tre bekämpningsmedel, inom gruppen neonikotinoider, i blommande grödor som drar till sig bin. Men en rapport från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, visade att detta inte var nog – eftersom bekämpningsmedlet sprider sig.

Kan skada bin – brett stöd för förbud

Rapporten visade att all användning av neonikotinoider utomhus riskerar skada både honungsbin och vilda bin.

16 medlemsländer i EU, däribland Sverige, röstade i fredags ja för att utvidga förbudet mot neonikotinoider. Åtta avstod från att rösta och fyra länder röstade emot.

Kampanjgruppen Avaaz har lobbat för ett förbud – och fått brett allmänt stöd, skriver The Guardian.

– Att förbjuda dessa giftiga bekämpningsmedel är en strimma av hopp för bin, säger Antonia Staats på Avaaz till tidningen.

LÄS MER: Folkkära limpor med spår av besprutning 

Hon fortsätter:

– Äntligen lyssnar våra regeringar på invånarna, forskningen och jordbrukarna som vet att bin inte kan leva med dessa kemikalier och vi kan inte leva utan bin.

Den franska forskaren Jean-Marc Bonmatin  säger till National Geographic att neonikotinoider är ”5 000 till 10 000 gånger mer giftiga än DDT”, ett annat slags insektsgift.

En rapport från EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, visade att all användning av neonikotinoider utomhus riskerar skada både honungsbin och vilda bin.Foto: ANDY DUBACK / AP TT NYHETSBYRÅN

”Jordbruket kommer att drabbas”

Men alla jublar inte över EU:s beslut.

Det finns jordbruksgrupper som anklagar EU för att vara överdrivet försiktiga, skriver The Guardian. De pekar också på bristen av alternativ till insektsgifterna – skadedjuren som angriper grödor måste fortfarande bekämpas.

– Det europeiska jordbruket kommer att drabbas av det här beslutet. Kanske inte i dag, kanske inte i morgon, men med tiden kommer beslutsmakarna se den tydliga effekten av att ta bort ett viktigt verktyg för jordbrukarna, säger Graeme Taylor på The European Crop Protection Association till The Guardian.

Även i Sverige finns det kritiker.

– Både miljön och betodlaren förlorar på ett förbud. Vi kommer i stället att behöva bespruta mer och oftare med andra bekämpningsmedel som inte är lika effektiva, säger Anders Lindkvist, generalsekreterare på branschorganisationen Betodlarna, till SVT Nyheter. 

Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/insektsgifter-forbjuds-av-eu-for-att-radda-bin/

kommentarer