Iskall prognos: Sval sommar efter sen vår

Den långa vintern och sena våren kan nu följas av en kall sommar.

Säsongsprognoser från flera väderinstitut i Europa och USA ger illavarslande signaler. Men det är förstås osäkra prognoser.

– Väder är komplext om man måste förstå att det är trender det handlar om, säger meteorologen Tora Tomasdottir.

Norska tidningen VG har kollat med väderinstituten som vågar sig på att göra prognoser på flera månader.

Här handlar det om tendenser och avvikelser mot väderdata och statistik. Man tittar även på jetströmmar och jämför havstemperaturer.

Flera grader kallare än normalt

Meteo France i Frankrike och brittiska Met Office spår en kylig sommar på skandinaviska breddgrader. I maj, juni och juli kan det bli två grader under det normala – sett till dygnsmedeltemperaturen.

Meteorologen Tora Tomasdottir hoppas på en sommar med omväxlande väder. ”Gärna lite åska, det tycker jag är spännande”.Foto: MAGNUS HELLBERG

LÄS MER: Kolla vädret där du bor – prognos för tio dagar framåt 

Det är en relativt stor avvikelse. Här i Sverige är det nu meteorologisk vår i hela landet utom på några platser i Lapplandsfjällen där det ännu råder vinter.

I Sydsverige är det till och med sommar. Men det satt långt inne. På många ställen i Götaland och Svealand var våren flera veckor försenad.

Kan det bli så att kylan hänger i ända in i sommaren?

– Inledningen av sommaren kan påverkas av att det varit kallt och att det ligger snö kvar länge. Men vädret har inget minne, så det kan sluta hursomhelst sett över hela perioden, säger meteorologen Tora Tomasdottir som är lite skeptisk till långtidsprognoser.

– Det kan vara intressant för kraftbolagen och andra företag, men det är inget som privatpersoner ska planera semestern efter, anser hon.

Det europeiska vädercentret i Reading, ECMWF, bygger upp vädermodeller i sina datorer som matas med aktuell data och äldre statistik.

Enligt beräkningsmodellen från europeiska vädercentret är sannolikheten för lägre temperaturer än normalt i södra halvan av Sverige 40-50 procent under maj månad.Foto: ECMWF

Enligt tremånadersprognosen från Reading kommer ytvattnet i havet vara kallare än normalt i maj och juni, vilket även påverkar temperaturen in över i land södra Skandinavien.

Kylan i Nordsjön och på Nordatlanten blir som en spärr mot varmluftsframstötarna från kontinenten och Medelhavsregionen.

Valborgsväder: Se upp för regnet

Samtidigt visar prognoskartan att det kan bli lite varmare än normalt i ett stråk över norra Sverige och Finland i juli.

Amerikanska Weather Company spår en sval och regnig sommar i Skandinavien och norra Europa, medan länderna i Sydeuropa får det riktigt svettigt i sommar. Som vanligt alltså, skulle man nästan kunna säga.

– När vi går in i slutet av våren och början av sommaren ser man ett blötare och kallare mönster i västra och norra Europa, medan det i sydöstra Europa blir ovanligt varmt, säger chefsmeteorologen Todd Crawford i en kommentar enligt VG.

I kortare perspektivet kan man i alla fall slå fast att Valborgsvädret blir blandat och på sina håll blött.

– I södra Götaland börjar det soligt och varmt, uppemot 20 grader. Men se upp om du går ut i shorts och t-tröja, för på eftermiddagen drar ett intensivt regnområde in och temperaturen droppar snabbt, varnar Tora Tomasdottir.

Vårtemp allt längre norrut

Nederbördsområdet kommer sedan att dra vidare över landet. På första maj väntar växlande molnighet och omkring 15 grader i södra Sverige, i norr blir det mulet och 5-10 grader.

Framåt fredag-lördag gör vårvärmen en ny framstöt och även ett stycke norr om Dalälven, upp till Dalarna och  Gävleborg, stiger temperaturen till 15-20 grader.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/vader/iskall-prognos-sval-sommar-efter-sen-var/

kommentarer