Jimmie Åkesson ifrågasätter alliansen efter C:s besked

De båda partiledarna Ulf Kristersson, M, och Jimmie Åkesson, SD, möttes i debatt i SVT:s agenda om migrationspolitiken – och tonen var delvis hård.

– Hur ni ska få ihop regeringskoalitionen, det förstår jag inte, säger Jimmie Åkesson, apropå Centerns uppgörelse i veckan med regeringen.

I debatten uteslöt också Kristersson att M kommer att förhandla med SD efter valet.

När Expressen i februari lät Demoskop undersöka väljarnas viktigaste frågor inför valet i höst, hamnade lag och ordning på första plats, som 19 procent av väljarna ansåg vara den viktigaste frågan.

På andra plats hamnade invandringen och frågor som rör migrationen.

Frågorna går in i varandra, och Moderaterna och Sverigedemokraterna slåss här om samma väljare. 

LÄS MER: Jimmie Åkesson: ”Kalla mig populist – jag bryr mig inte”

I kväll möttes de båda partiledarna Ulf Kristersson, M, och Jimmie Åkesson, SD, i debatt i ämnet i SVT:s Agenda.

Att Centern nyligen svikit sina allians-kolleger och gjort upp med regeringen om att låta runt 9000 unga ensamkommande som nekats asyl få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier, togs upp i debatten. Här finns en spricka i alliansen, som Jimmie Åkesson sköt in sig på.

– Hur ni ska få ihop regeringskoalitionen, det förstår jag inte, säger Jimmie Åkesson.

M stänger dörren för SD

Ulf Kristersson kontrade med att migrationsfrågan är så komplex, att det måste till en blocköverskridande lösning – där SD inte är välkommet.

– Moderaterna och Socialdemokraterna kommer att behöva sätta sig tillsammans och skapa en långsiktig överenskommelse om framtidens migrationspolitik, säger han.

Medan Ulf Kristersson företrädare Anna Kinberg Batra öppnat dörren på glänt för samarbete med SD, var tongångarna nu annorlunda från Moderaterna.

– Jag vill bilda majoriteter med mina alliansvänner. Jag vill inte förhandla med Sverigedemokrater för i grund och botten tror inte jag att jag delar många av de värderingar som Jimmie Åkesson står för, säger Ulf Kristersson. 

– Ska man kompromissa ska man göra det med människor vars grundläggande värderingar man gillar, säger han vidare.

Åkesson jämförde med Koreasamtalen

Här kontrade Jimmie Åkesson med att peka på det nyligen avslutade mötet mellan ledarna för Nord- och Sydkorea.

– Nu ser vi att till och med Nord- och Sydkorea kan prata med varandra, kära nån, då borde man kunna kliva ur den här sandlådan och prata, säger Jimmie Åkesson med adress till Moderaterna.

– Du vet inte vilka värderingar vi delar eftersom vi aldrig pratat med varandra, fortsätter han.

LÄS MER: Kristerssons hårda kritik mot Centern 

Efter debatten deltog de båda i samtal med Expressen TV. Jimmie Åkesson tyckte att Ulf Kristersson spelar sina kort dåligt.

– Ska han ha igenom den här stramare politiken som han vill ha, då är jag den den enda som kan hjälpa honom och är intresserad av att göra det, säger Jimmie Åkesson.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/jimmie-akesson-ifragasatter-alliansen-efter-cs-besked/

kommentarer