Johanna, 23, krockade med lastbil och personbil

Johanna Heikkilä krockade med en lastbil och en personbil som kom rakt mot henne i fel fil. 

Hennes bil blev helt kvaddad – men hon tog sig ur vraket på egen hand.

– Jag tänker tillbaka mycket på sekunden när jag ser att det kommer en bil emot mig. Det kändes som om det var kört, säger hon.

När 23-åriga Johanna Heikkilä från Uppsala i dag tittar på bilderna av sin demolerade bil tänker hon att hon hade tur. Tur som klarade sig med livet i behåll.

– Det är ganska oförståeligt. Jag fick inga större fysiska skador. Jag var omskakad, fick en massa blåmärken av bälte och air bag. Värst var allt glassplitter rakt i ögonen, berättar Johanna.

Psykiskt har det varit svårare. Hon har haft mardrömmar. Hon har blivit rädd för bilar. Hon har ännu inte, ett år efter olyckan, vågat köra.

”En dag vill jag köra bil igen”

– Jag har provat. Jag har suttit bakom ratten. Men jag blir för ledsen. Bara jag tänker på det känner jag en klump i bröstkorgen, säger hon.

– Jag har inte vågat än. Men en dag vill jag köra bil igen.

Johanna Heikkilä, 23, tänker att hon hade tur som överlevde krocken med en personbil – och en lastbil.Foto: Privat

Det var förra våren, i april. Johanna Heikkilä hade hämtat ut ett nytt pass hos polisen inför ett arbete utomlands. Hon körde lugnt: 80 på 90-väg för att snöblandat regn gjorde vägbanan blöt.

Hon mötte en rad med bilar med en lastbil längst fram – när plötsligt en personbil bakom lastbilen viker ut i hennes fil.

– Jag hann inte tänka jättemycket just då. Men jag var tvungen att ta ett beslut, säger hon.

Fick en blackout

När den mötande personbilen drog i väg mot vägrenen på fel sida var hennes enda chans att försöka smita emellan den bilen och lastbilen. Personbilarna slet sönder varandras sidor, Johannas bil roterade och blev rammad av lastbilen. Den mötande personbilen for av vägen ut på ett fält.

Johanna fick en blackout. Hon kommer ihåg att bilen stod helt stilla. Hon satt i glaskross bakom krockkudden. Hon minns inte att hon tog sig ur bilvraket. Hon minns att lastbilschauffören kom ut och höll henne bakom nacken.

När Johanna, 23, tänker tillbaka på olyckan förstår hon inte hur hon kunde överleva.Foto: Privat

– Det jag minns tydligast är en speciell lukt från bilen. Men jag vet inte vad det var, berättar Johanna, som i dag arbetar som biträdande butikschef.

Efter några timmar på Akademiska sjukhuset i Uppsala fick hon åka hem. Dagarna efteråt var hon så mörbultad att hon behövde hjälp att komma ur sängen och gå på toaletten.

Skriver på Facebook

Ett år efter mardrömmen skriver hon i ett inlägg på Facebook: 

”Idag är det ett år sedan livet tog en vändning, jag önskar att det gick att förklara den smärta jag känner just i dag. Jag önskar att det gick att få folk att förstå hur jag känner över att åka bil, varför jag inte längre sätter mig bakom ratten. 

Jag önskar att jag kunde visa på bild hur min bröstkorg känns när jag i dag sitter i bilen bakom en förare som väljer att köra om bilen framför. Jag vill köra bil en dag igen och det kommer jag göra. Jag vill bara inte krocka.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1666806073404521&set=a.105561572862320.11616.100002254341653&type=3&theater

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/johanna-23-krockade-med-lastbil-och-personbil/

kommentarer