Kartläggning: Akademiens skattefria miljarder

Svenska Akademien är i förtroendekris. Men ekonomiskt verkar det inte råda krisstämning. 

Med placeringar i fastigheter och aktier ligger förmögenheten säkert och skattefritt, enligt en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.  

Och den tros vara en miljard större än de 1,8 miljarder som officiellt känt. 

Officiella siffror visar att Akademiens förmögenhet genom århundradena vuxit till omkring 1,8 miljarder kronor. Pengarna kommer från donationer från kungligheter, privatpersoner och kulturetablissemang och har av Akademiens investerats i fastigheter och värdepapper.  

Ägardatabasen Holdings senaste uppgifter visar att Svenska Akademiens börsportfölj är värd cirka 800 miljoner kronor. I den ingår 26 företag, främst från storbolagslistan, skriver DN. I år får Akademien 32,4 miljoner kronor från sina svenska börsbolag.

Och till skillnad från de flesta andra aktieägare är utdelningen skattefri för Akademien.

Pampiga lägenheter i stan

Akademien äger också ett antal fastigheter som totalt är värda närmare en miljard kronor, skriver DN. Husen ligger bland annat i Gamla stan och på Södermalm i centrala Stockholm. Skulle Akademien sälja husen skulle det klirra rejält i kassan. Då de tillhör en skara stiftelser och akademier som har så kallad ovillkorlig skattefrihet skulle de vid en försäljning inte behöva betala reavinstskatt.

Att skattefriheten är ovillkorlig innebär också att de inte behöver redovisa sina siffror för Skattemyndigheten. 

Betydligt större tillgångar än känt

Förutom i fastigheter och svenska aktier är Akademiens förmögenhet även placerade erfar DN utifrån en källa med insyn att de har placerat betydande belopp i räntepapper och utländska aktier. 

Enligt finansanalytikern Peter Malmqvist kan Akademiens tillgångar vara omkring 2,8 miljarder kronor, alltså en miljard högre än de officiellt känt. Han gissar i en grov uppskattning, att Akademien har räntepapper för 800 miljoner kronor och utländska aktier för mellan 150 och 250 miljoner kronor. 

– Ja, tvingar du mig att gissa så hamnar man någonstans där, säger Peter Malmqvist till DN.

Hur stor den totala förmögenheten är svarar inte Akademien på. 

Inga besked om Nobelpriset

Men pengar är ingen garanti för stabilitet. Efter veckans ordinarie torsdagsmöte mellan akademiledamöterna gavs inga besked om återbemanningen av de i dag tomma stolarna. Inte heller om det blir ett Nobelpris i litteratur i år eller inte, skriver DN. 

LÄS MER: Källor: Nobelpriset kan stoppas efter kaoset

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/kartlaggning-akademiens-skattefria-miljarder-/

kommentarer