Kommunen trodde donation på en kvarts miljon var spam

När Ljungby kommun fick ett meddelande från USA, som sa att en kvinna testamenterat en kvarts miljon till dem, misstänkte de en bluff.

Senare visade det sig dock stämma.

– Det var helt fantastiskt att vi fick den här donationen, säger Margareta Engström, verksamhetschef för äldreomsorgen i Ljungby kommun.

Brevet damp ner i mejlboxen tillhörande Ljungby kommuns ekonomichef under 2017 och första tanken var att det var ett spam. Det var översatt med google translate och avsändaren sade sig vara en amerikansk advokatbyrå och efterfrågade kontouppgifter.

– Vi trodde att det här verkligen inte stämde först, man får ju ganska ofta spampost, vi var väldigt tveksamma, säger Margareta Engström.

När ekonomichefen senare bestämde sig för att kontrollera uppgifterna visade det sig vara sant, vilket även Smålänningen skrivit om.

En kvinna vid namn Britta Karlsson hade nyligen avlidit i Massachusetts, USA och hade innan dess testamenterat en donation på 28 000 dollar, drygt en kvarts miljon kronor, till Ljungbys äldrevärd.

Emigrerade från Sverige

Britta Karlssons familj var från Sverige men emigrerade till USA efter andra världskriget. Tillsammans med sin mor besökte hon någon gång varje år Sverige så länge hälsan tillåt, enligt Smålandsposten.

Enligt Smålandsposten fick Britta Karlsson vid något tillfälle vård i Ljungby, enligt Smålänningen var det hennes mor som vårdades.

I vilket fall som helst så var Britta Karlsson så pass tacksam och nöjd med vården att hon tänkte tänkte på ”Ljungby elder care program” i sitt testamente.

– Det var helt fantastiskt. En verkligt positiv överraskning. Alla var helt fascinerade över alla möjligheter att göra något riktigt bra av detta, säger Margareta Engström.

Det var alltså mycket riktigt en representant från en äkta advokatbyrå i USA som hade hört av sig och ville ha kontouppgifter till kommunen.

Pengarna går till socialförvaltning inom Ljungby kommun och man har nyligen beslutat att de ska användas till att ge vårdpersonal extra utbildning inom demens. Utbildningen kommer förhoppningsvis ske under hösten och avsikten är att vården av demenssjuka ska bli ännu bättre. 

Ska användas till demensutbildning

Det var Margareta Engström som kom med förslaget om demensutbildning.

– Vi har diskuterat fram och tillbaka men just biten med demenssjukdom är oerhört viktigt. Vi kände att det är här vi ska lägga fokus. Vi vet att antalet personer med demensdiagnos kommer öka lavinartat framöver och vi har hört från medarbetare att kunskapen behöver utökas här.

Verksamhetschefen säger att hon känner sig stolt över att donationen är ett tecken på att vården har uppskattats. Även om den aktuella vården ska ha skett i Ljungby för ganska många år sedan.

– Det är så klart att det är en fantastisk känsla att få så fin återkoppling och en så stor summa kan göra mycket för många, säger Margareta Engström.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/kommunen-trodde-donation-pa-en-kvarts-miljon-var-spam/

kommentarer