Krampaktigt, energilöst och panikartat – då frälste Nylander Sverige

By Måns Karlsson

Det såg långt ifrån förtroendeingivande ut under den andra perioden mellan Sverige och Schweiz. Men mitt i den värsta schweiziska pressen hittade Oliver Ekman-Larsson Sveriges poängkung William Nylander – som tog Sverige till semifinal.

Jodå, visst får vi en drömsemifinal mellan Sverige och Finland i Köln på lördag. Tre Kronor pallade trycket och besegrade uppstickaren Schweiz i dagens VM-kvartsfinal, i en match som länge såg ut att bli en otäck rysare.

Tre Kronor tog visserligen ledningen redan efter drygt fyra minuters spel när William Nylander spelade Oscar Lindberg som tog ett skott. Skottet täcktes, men på returen var Nicklas Bäckström först och sköt sitt andra mål sedan han anlände till VM-turneringen. Sverige gjorde en i stora delar bra förstaperiod, men ett olyckligt självmål från Oliver Ekman-Larsson gjorde att Schweiz fick sin biljett in i matchen.
– Vi får en bra start, benen gick på allihopa. Vi jobbade som ett lag över hela banan, så det är synd att de fick ett skitmål, säger Bäckström till TV4.

I den andra perioden var det (nästan) Schweiz för hela slanten. Man skapade chans på chans på Henrik Lundqvist, och de svenska backarna hade stora problem med de kvicka schweizarna. Men Sverige lyckades, ur ingenting, ta ledningen. Oliver Ekman-Larsson bjöd på en kandidat till turneringens passning när han bakom förlängd mållinje i egen zon frispelade William Nylander. 21-åringen gjorde inga misstag utan satte mycket elegant 2-1-pucken. Det var hans sjätte mål och totalt tolfte poäng i turneringen.

Slutperioden var bättre från Tre Kronor, och man gjorde tidigt 3-1 när Alexander Edler höll sig framme på en retur. Schweiz skapade en del chanser under periodens andra halva och hade dessutom en puck