Kristersson och Åkesson i debatt – om invandring

Moderaterna och Sverigedemokraterna slåss om samma väljare i migrationsfrågan.

I SVT:s program Agenda klockan 21.15 på söndagskvällen möts de båda partiledarna Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson i debatt i ämnet.

– Tittarna kan förvänta sig att Åkesson kommer att begära tydlighet från Kristersson, och jag antar att Kristersson kommer att visa på vilka skillnader som finns mellan de båda partierna, säger Rolf Tardell, redaktör på Agenda. 

När Expressen i februari lät Demoskop undersöka väljarnas viktigaste frågor inför valet i höst, hamnade lag och ordning på första plats, som 19 procent av väljarna ansåg vara den viktigaste frågan.

På andra plats hamnade invandringen och frågor som rör migrationen.

Frågorna går in i varandra, och Moderaterna och Sverigedemokraterna slåss här om samma väljare. 

LÄS MER: Jimmie Åkesson: ”Kalla mig populist – jag bryr mig inte”

I kväll möts de båda partiledarna Ulf Kristersson, M, och Jimmie Åkesson, SD, i debatt i ämnet i SVT:s Agenda klockan 21.15.

– Nästan alla partier har gått mot en stramare politik i de här frågorna. Framför allt moderater och sverigedemokrater slåss om samma väljare, vilket gör att det är spännande att höra dem, säger Rolf Tardell.

SD:s krav på M om tydlighet

I ett debattinlägg på SVT Opinion anklagar Jimmie Åkesson Moderaterna för att vara otydliga i migrationsfrågan och för att ha genomfört kursändringar.

”Det är minst sagt på tiden att Ulf Kristersson tar tillfället i akt att redogöra för vilken invandringspolitik det svenska folket har att vänta sig från hans parti efter valet”, skriver han.

LÄS MER: Kristerssons hårda kritik mot Centern 

Jimmie Åkesson skjuter också in sig på sprickorna som nyligen uppvisats i Allianssamarbetet.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson skjuter också in sig på sprickorna som nyligen uppvisats i Allianssamarbetet, efter att Centern svikit sina oppositionskollegor och gjort upp med regeringen om att låta runt 9000 unga ensamkommande som nekats asyl få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.

Moderaternas inställning i frågan redovisas också i ett debattinlägg på SVT Opinion, skrivet av partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström.

”Moderaterna har en migrations- och en integrationspolitik som är robust, stram, sammanhållen och genomförbar. Det räcker nämligen inte att identifiera samhällsproblem, man måste också presentera en politik som faktiskt kan fungera”, skriver han och fortsätter:

”Här går det en skarp linje mellan vår politik och de många hugskott som präglar Sverigedemokraternas.”

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson tror i en analys att Ulf Kristersson får det tufft i kvällens debatt.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Mats Knutson: M får det tufft

SVT:s politiska kommentator Mats Knutson tror i en analys att Ulf Kristersson får det tufft i kvällens debatt.

”Hans viktigaste uppgift blir att övertyga väljarna att Centerpartiets besked inte i grunden kommer att påverka Alliansens möjligheter att enas om en flyktingpolitik som ligger nära Moderaternas vallöften”, skriver han och fortsätter:

”Men Jimmie Åkesson lär inte göra den uppgiften enkel. Han budskap blir det rakt motsatta, att Centerpartiets besked visar att Moderaternas politik aldrig kommer att bli verklighet och den som vill ha en strängare flyktingpolitik gör säkrast i att rösta på Sverigedemokraterna”.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/kristersson-och-akesson-i-debatt-om-invandring/

kommentarer