Kvinnors styrka och systerskap i rivig roman

Recension

BOK
Löparflickan
Författare: Carrie Snyder
Översättare: Birgitta W Augustsson
Förlag: Albert Bonniers

Efter 1928 års olympiska spel i Amsterdam tillsattes en kommitté med syfte att utreda om kvinnor verkligen skulle få tävla i längre löpdistanser. Man var oroliga, kvinnorna hade ju verkat så medtagna efter 800-metersloppet. Kommittén fastslog att kvinnor inte borde få delta på distanser längre än 200 meter–ett förbud som upphävdes först i samband med OS i Rom 1960.

Det här historiska skeendet, det här märkliga utslaget av paternalism, har den kanadensiska författaren Carrie Snyder omvandlat till ett förtjusande stycke fiktion i sin senaste roman.
Huvudpersonen, Agatha (Aggie) Smart, är placerad mitt i händelsernas centrum: det är hon som vinner guld i 800-metersloppet för Kanadas räkning (i romanens värld vill säga, i verkligheten gick medaljen till Karoline Radke-Batschauer från Tyskland). Denna medalj är både berättelsens nod och kulmen, och samtidigt på det hela taget en ganska perifer händelse.

Romanen täcker nämligen Aggies hela liv, hur denna löparflicka springer sig igenom barndom, vuxendom och den mycket höga ålderdomen. Syskonen som dog innan hon själv föddes, de som kommer att dö i efterhand. Fadern, uppfinnaren. Modern, barnmorskan, som hjälper oönskat gravida kvinnor att bli kvitt sin graviditet. Aggie växer upp vid 1900-talets början med

Läs mer här: Kvinnors styrka och systerskap i rivig roman

kommentarer