KvP:s reporter och fotograf får prestigefullt hedersomnämnande

Förra våren gjorde Kvällspostens reporter Federico Moreno och fotograf Jens Christian ett reportage om tre afghanska killar. 

Reportaget ingick i Expressens längre artikelserie om ensamkommande från Afghanistan och följde tre öden – från Afghanistan till att en hittades död på kyrkogården, en satt häktad för mord och en gick under jorden.

Nu har reportaget fått ett hedersomnämnande av Röda Korsets Journalistpris.

En morgon hittas en knivmördad person på en kyrkogård i Malmö. Ingen vet vem han är, ingen tycks leta efter honom.

Enligt fingeravtrycken är han sexton år.

Landet han kom till ville inte ha honom, landet han kom från vill inte ta emot hans kropp.

Det här är historien om två afghanska bröders öde efter att de kom till Sverige, rekordåret 2015. 

Så börjar reportaget i Kvällsposten den 24 mars 2017. Kvällspostens Federico Moreno och fotograf Jens Christian följde i reportaget bröderna Mohamed och Ali som kom till Sverige från Afghanistan. Det var två av de tre killarna som läsarna fick följa i reportaget. Från vägen till Afghanistan, till att en av dem mördades på en kyrkogård i Malmö. En annan satt häktad för mord och en annan gick under jorden. 

Men vad hade hänt?

”Ambitiös satsning”

Reportaget ingick i Kvällspostens och Expressens stora artikelserie ”afghanerna”. Även Expressens Magnus Falkehed, Johanna Karlsson, Niclas Hammarström och Anna-Karin Nilsson får ett hedersomnämnande, som lyder: 

”Sällan får de ensamkommande från Afghanistan komma till tals med sina historier. Den här mycket ambitiösa satsningen, med olika vinklar och bilder, ger läsaren både dramatik, ny kunskap och ökad förståelse. Kulmen nås när Mahbobe lämnar Jämtland och återvänder till Afghanistan och den plats hon en gång lämnat.”

Federico Moreno, Kvällspostens samhällsreporter, säger så här: 

– Den här typen av reportage börjar där den vanliga rapporteringen slutar. Vi ville berätta historien om en person som hade hittats mördad på en kyrkogård och som då beskrevs som en anonym ensamkommande ung kille. Det var ett så tragiskt, omänskligt avslut på en människas liv.

Han fortsätter:

– Genom att söka upp pusselbitar om hans liv kunde vi berätta om hans identitet och historia och få en förklaring på vad som hänt och det liv han levde.

Vinnare av Röda Korsets Journalistpris 2017 blev Katja Wagner (text) och Anders Hansson (foto), för reportaget ”När dagen är slut har de räddats från en säker död”, publicerat i Dagens Nyheter i juni 2017. Katja Wagner och Anders Hansson skildrar en dag med räddningsfartyget Aquarius då 731 migranter räddas från en säker död i Medelhavet.

LÄS KVP-REPORTAGET HÄR: DRAMAT BLAND POJKARNA PÅ KYRKOGÅRDEN

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/kvp-granskar/kvps-reporter-och-fotograf-far-prestigefullt-hedersomnamnande-/

kommentarer