L-ledamöter går emot Björklund om ensamkommande

Centerns beslut var ”djupt olyckligt” och riskerade att ”undergräva trovärdigheten” i migrationspolitiken, enligt Jan Björklund. 

Nu rapporterar ”Ekot” att Liberalernas riksdagsgrupp är oenig i frågan om de ensamkommande och att åtminstone en ledamot kommer att rösta för regeringens förslag. 

Efter Centerpartiets besked i veckan om att släppa igenom regeringens förslag om ensamkommande har kritiken mot partiet och Annie Lööf varit mycket hård, inte minst från andra borgerliga politiker. 

Därmed finns ett stöd i riksdagen för att ge cirka 9 000 unga afghanska män en ny chans till ett tillfälligt uppehållstillstånd för studier på gymnasiet eller komvux. 

M-ledaren Ulf Kristersson skrev ett långt inlägg på Facebook om saken och tog avstånd från Centerpartiets migrationspolitik, KD-ledaren Ebba Busch Thor kallade beslutet ”omoraliskt och godtyckligt” och L-ledaren Jan Björklund sa i SVT:s ”Aktuellt” att beslutet var ”djupt olyckligt” och att det ”riskerade att undergräva trovärdigheten i svensk migrationspolitik”. 

– Vi måste ta ansvar för att alla inte kan stanna, sa Björklund vidare i ”Aktuellt”, och påstod att han nu inte trodde att alliansen skulle kunna presentera någon gemensam migrationspolitik inför valet. 

Men enligt Sveriges Radios ”Ekot” är Liberalernas riksdagsgrupp inte enig i sin inställning till regeringens förslag om de ensamkommande. 

Läs även: Annie Lööfs svar till näthatarna: Övertygad 

”Vi ska värna människan” 

Riksdagsledamoten Christina Örnebjär kommer att gå emot partilinjen och rösta för regeringens förslag. Hon får frågan varför och svarar:

– Därför vi har haft ett system som har fallerat, och det har slagit hårt mot enskilda människor. Och när systemen faller, då ska vi värna människan, individen och inte systemen, säger Christina Örnebjär till ”Ekot”. 

Hon påpekar vidare att om de ensamkommande det handlar om hade prövats i tid så hade de blivit bedömda på en annan grund. Den Liberala riksdagsledamoten Nina Lundström uppger för ”Ekot” att även hon överväger att rösta emot partilinjen. 

”Vill alltid att vi håller ihop gruppen”  

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, säger i inslaget att han gärna hade sett att riksdagsgruppen röstat enhälligt i frågan. Men han är inte lika skarp i tonen mot de egna L-kollegerna som partiet varit mot C-ledamöterna i riksdagen. 

 – Ja, men jag vill alltid att vår riksdagsgrupp röstar enhälligt och att vi håller ihop den gruppen. Särskilt när vi har diskuterat den här frågan på landsmöte – när vi har diskuterat i partistyrelse och i riksdagsgrupp, säger Christer Nylandet till ”Ekot”. 

Sverigedemokraterna sågade också Centerpartiets beslut att släppa igenom regeringens förslag – och ville, tillsammans med Moderaterna, stoppa förslaget tillfälligt. 

Initiativ från M, L och KD 

Det verkar M, L och KD också vilja. 

På fredagen meddelande de tre allianspartierna att man gemensamt begär att konstitutionsutskottet får tillfälle att yttra sig över förslaget vid finansutskottets sammanträde i början av maj. Partierna tycker att regeringens förslag inte bara är olyckligt i sak utan även i form – och därmed bör Lagrådet kunna få möjlighet att titta på förslaget igen. 

I ett pressmeddelande skriver partierna:

”Lagrådet har i sitt yttrande påpekat att det finns delar i förlaget som överhuvudtaget inte har varit föremål för någon godtagbar beredning. Det kan bland annat mot den bakgrunden finnas behov av att inhämta ytterligare upplysningar från Migrationsverket under beredningen av förslaget i riksdagen”. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/l-ledamoter-gar-emot-bjorklund-om-ensamkommande/

kommentarer