Leif, 75, kördes ihjäl i thailändska paradiset

Den 7 mars fick Linus Nordén från Alingsås ett samtal från Thailand.

Han lyfte luren och möttes av orden: ”Din pappa är död”.

Nu är han på plats i landet – där han har stått öga mot öga med kvinnan som orsakade hans pappa Leif Andreassons död.

– Det var otroligt jobbigt, berättar han.

Linus Nordén befann sig tillsammans med sin lillebror på en bilparkering i Alingsås när telefonen ringde. Beskedet som kom var det värsta tänkbara.

– Det var min pappas partner i Thailand. ”Din pappa är död”, skrek hon. Vi bröt mer eller mindre ihop där på parkeringsplatsen, jag försökte samla mig för min lillebrors skull. Men vi åkte ju bara runt där i bilen och grät, berättar Linus.

Snart fick familjen i Sverige veta mer om omständigheterna kring pappans död. Linus berättar:

– Min pappa gillade räkor, och det fanns en fiskmarknad dit han alltid brukade åka med sin motorcykel för att köpa räkor. Men den här dagen, när han var på väg hem från marknaden, så var det en kvinna på en motorcykel som hade bestämt sig för att göra en u-sväng. Hon skulle svänga och körde rakt in i honom. Han flög över hennes fordon och fick sin egen motorcykel över sig.

Ett extraordinärt liv

Leif Andreassons liv kunde inte räddas. Sonen Linus berättar att det var ett extraordinärt liv – fullt av äventyr – som släcktes den dagen.

– Han har levt ett fantastiskt liv. Han har varit djuphavsdykare och kapten på de sju haven och fraktat diamanter till Panama och allt möjligt. Det har varit mycket galenskaper.

LÄS OCKSÅ: Lars-Göran och Vivian omkom i svår trafikolycka i Australien 

Linus berättar att Leif lurat döden tidigare. En gång, när Linus var liten, så krossade han ett ben i en trafikolycka som hade kunnat sluta mycket värre.

– Och för 20 år sedan lånade han min bil. Då körde han av vägen och bröt nacken och ryggen på flera ställen. Han fick sitta i en ställning i flera månader.

Flyttade till värmen

Det var smärtan efter den olyckan som gjorde att Leif, som ursprungligen kommer från Öckerö, bestämde sig för att flytta till värmen. Sista åren bodde han i thailändska turistparadiset Hua Hin.

– Jag försöker trösta mig med att han verkligen levt ett liv till fullo och klämt ut varenda droppe. Trots sina 75 år så har han verkligen inte varit någon pensionär som suttit och väntat på att livet skulle ta slut, säger Linus och berättar om ett ”Pippi Långstrump”-liv där pappan fångat pirater på film ute till havs och en vänskap med boxningslegendaren Ingemar Johansson.

– Pappas syster var tillsammans med Ingemar ett tag. Så jag har också fått träffa honom, säger Linus.

Vid den här stranden i Hua Hin i Thailand brukade Leif Andreasson sitta och njuta. Foto: Privat

”Gråter hela tiden”

I torsdags reste Linus till Thailand för att gå i sin pappas fotspår och finnas till hjälp för familjen som Leif lämnade efter sig där. En partner och tioårige sonen Alex.

– Jag går runt och gråter hela tiden, mer eller mindre. Jag har varit vid stranden där han satt varje dag och vid havet där hans aska är strödd. Han älskade ju havet.

Linus gör vad han kan för att stötta familjen på plats, som nu får det tufft ekonomiskt.

– Jag har försökt samla ihop via släktingar och skjutit till det jag har kunnat själv. Jag försöker också bena ut om hans son kan få rätt till efterlevnadspension.

LÄS OCKSÅ: Förre Volvochefen befaras ha drunknat på Madeira 

I lördags ringde den lokala polisen till familjen – de skulle komma till stationen för att lyssna till polisens slutsatser kring olyckan. Linus fick då sitta öga mot öga med kvinnan som orsakat hans pappas död.

– Det var otroligt jobbigt. Hon sa inte direkt någonting, bad inte om ursäkt. Å andra sidan vet jag inte hur jag vill att hon ska vara. Det är väldigt svårt.

Sparat Leif Anderssons super 8-filmer

Leif Andreasson har filmat mycket genom sitt liv – något som är guld värt för Linus i dag.

– Jag har samlat ihop alla super 8-filmer och framkallat allt som sen ska klippas ihop till en film av minnen.

Filmen tänker han spela på en minnesceremoni. Ceremonin ska hållas vid det hus som Linus ritat och byggt – och som Leif bott i när han hälsat på i Sverige varje sommar. På platsen ska han också plantera ett körsbärsträd.

Leif var vän med Ingmar Johansson.Foto: STELLA PICTURES

Linus får kämpa mot gråten när han berättar alla de fina historierna om sin pappa. Men ett av de starkaste minnena har han från den sista sommaren tillsammans:

– Genom hela livet har han hävdat sig själv och varit en tuff pappa. Han sa alltid att han var bäst på allt och det var inte lätt att få beröm av honom. Det har fått mig att sträva efter att bli bäst i allt jag gör. Jag har velat bevisa för pappa att jag också är bäst.

Den drivkraften har gjort Linus framgångsrik inom musik. Han har jobbat med artister som Roxette och Lisa Nilsson. Han har också startat flera företag.

– Med åren blev han mer och mer ödmjuk. Och förra sommaren när vi satt och pratade så sa han ”jag har gjort mycket i livet, men jag har inte kommit i närheten av det du har åstadkommit”. Det var ord som jag hade längtat hela livet efter att höra, säger Linus Nordén.

Källa: https://www.expressen.se/gt/leif-75-kordes-ihjal-i-thailand/

kommentarer