Likheterna mellan S och SD:s flyktingpolitik

Socialdemokraterna har presenterat 14 punkter för en stramare flyktingpolitik.

I flera av punkterna återfinns likheter med Sverigedemokraternas manifest inför valet 2014.

– Partierna tittar på varandras partiprogram, budgetar och så vidare. Det är en etablerad strategi att lägga sig nära ett parti som verkar ha framgång, och det är det vi ser nu, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Antalet asylsökande ska bli färre och den som får avslag ska inte få försörjningsstöd eller få gå i skola. Det är hållningen i Socialdemokraternas stramare migrationspolitik inför valet, som i dag presenterades i 14 punkter.

I Expressens jämförelse återfinns flera likheter med Sverigedemokraternas tidigare och nuvarande valmanifest.

I den första punkten slår S fast att Sverige inte ska ha mer generösa regler än andra EU-länder, efter att dessa är färdigförhandlade.

Sverigedemokraterna sade i sitt valmanifest 2014 att Sverige inte ska högre invandring än grannländerna Danmark och Finland.

– Skillnaden är att SD är EU-kritiska, men det handlar i båda fallen om att vi inte ska sticka ut i jämförelse med andra, och på det sättet är man ganska lika, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Statsvetaren Jonas Hinnfors.Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET / TT NYHETSBYRÅN

Vill öka stödet till flyktingläger utanför Europa

Socialdemokraterna vill också öka stödet till flyktingläger utanför Europa, samt att FN utökar det internationella kvotflyktingsystemet för att ansvaret ska fördelas på fler länder. 

Att förflytta fokus till att hjälpa på plats i stället för att ta emot fler asylsökande i Sverige är något som Sverigedemokraterna länge talat om i sin migrationspolitik.

– Det är delvis en gemensam riktning även om man gör det av olika skäl. SD är upptagna av det här med ett svensketniskt samhälle och den argumentationen finns väldigt lite av hos S, säger Jonas Hinnfors.

”Något SD pratat om hela tiden”

En av de stora utmaningarna som partierna tampas med är hur man begränsar antalet asylsökande som går under jorden efter avslag, menar Hinnfors. Socialdemokraterna talar dels om mottagningar för asylsökande innan de placeras i kommuner för att öka återvändandet för de som får avslag, samt ökade befogenheter att placera i förvar.

I höstens partiprogram beskriver SD i liknande termer hur låsta boenden ska upprättas för att få uppsikt över de som vistas illegalt i landet innan verkställd utvisning. 

– Det här är något SD pratat om hela tiden, och här tar man ett försiktigt steg framåt. Men det är en jättesvår fråga för alla partier, säger Hinnfors.

Statsvetaren Jenny Madestam.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Väljarna kan fråga sig varför man ska rösa på kopian”

Statsvetaren Jenny Madestam är övertygad om att Socialdemokraterna sneglat på SD inför valet.

Hon menar att det är en form av triangulering, en strategi som innebär att man försöker hitta en tredje position mellan de egna åsikterna och motståndaren för att locka röster.

– Sverigedemokraterna är samtidigt originalet som drivit de här frågorna år ut och år in, och jag tror att väljarna då kan fråga sig varför man ska rösta på kopian, säger Madestam.

Även om de inte nödvändigtvis inspirerats av SD:s förslag menar Jonas Hinnfors att S lägger stor vikt vid att presentera strikta och strama förslag för att locka väljare.

– Det är tydligt att den rest av öppen migrationspolitik och retorik som fanns hos Socialdemokraterna i stort sett är borta, säger han.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/integration–invandring/likheterna-mellan-s-och-sds-flyktingpolitik/

kommentarer