Lille Alfies öde berörde en hel värld – avled i natt

Alfie hann inte fylla två år innan han dog – nästan en vecka efter att en domstol beslutat att de livsuppehållande maskinerna skulle stängas av.

”Min gladiator la ner sin sköld och fick sina vingar. Helt förkrossad”, skriver pappa Tom Evans i ett inlägg på Facebook.

Alfie Evans föddes i Storbritannien i maj 2016, skriver BBC. Den lille pojken togs till ett sjukhus i Liverpool i december samma år, efter att ha drabbats av slaganfall.

Pojken bodde på sjukhuset fram till sin död i natt.

Alfie Evans hann inte fylla två år.Foto: Privat

Alfie led av en allvarlig hjärnsjukdom och levde endast tack vare livsuppehållande maskiner. Föräldrarna ville flyga sin son till Italien för en behandling, något som stoppades av läkare som menade att fortsatt behandling ”inte var det bästa för Alfie”.

Sjukhuset: ”Inhumant”

Sjukhuset uppgav att röntgen visat ”katastrofal försämring av hans hjärnvävnad”, och att vidare behandling inte bara skulle vara verkningslös – utan även ”elak och inhuman”.

Pojken dock i natt vid 03.30, svensk tid.Foto: Privat

Frågan togs till domstol där rättsprocessen mellan föräldrar och läkare tog hela fyra månader innan man kom fram till att det inte fanns något hopp för pojken. Det bestämdes att den livsuppehållande behandlingen skulle avslutas.

Så här skrev pappa Thomas Evans på Facebook i måndags:

https://www.facebook.com/thomas.leenew.7/posts/858573037664344

LÄS ÄVEN: Charlotte, 19, sökte hjälp för synfel – chockades av läkarnas besked 

Påvens stöd till familjen

Fallet har väckt stor internationell uppmärksamhet, och påven har via Twitter uttryckt sitt stöd till familjen. I måndags fick Alfie italienskt medborgarskap – och landets utrikesdepartement uttryckte en önskan om att pojken snarast möjligt skulle transporteras dit. Detta tilläts dock av brittiska myndigheter.

Den livsuppehållande behandlingen stängdes av för nästan en vecka sen, och vid halv tre natten mot lördagen avled Alfie.

Pappa Thomas Evans skrev om sorgen på Facebook:

https://www.facebook.com/thomas.leenew.7/posts/860464134141901

”Min gladiator la ner sin sköld och fick sina vingar. Helt förkrossad. Jag älskar dig, min grabb”, skrev han.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/lille-alfies-ode-berorde-en-hel-varld-avled-i-natt/

kommentarer