Löfven om vårdköerna: Ett misslyckande

Socialdemokraterna vill se 14 000 fler vårdanställda till år 2022 – bland annat för att få bukt med de långa vårdköerna. 

Enligt statsministern Stefan Löfven är just vårdköerna ett stort misslyckande. 

– Jag är inte nöjd med att människor får vänta på vården. När du behöver vård, då ska du få vård, säger han till Metro. 

Vårdköerna kommer sannolikt att debatteras en hel del i valrörelsen. 

De har nämligen ökat under mandatperioden, vilket enligt flera oppositionspartier beror på regeringens politik. 

Som exempel tog regeringen bort ”kömiljarden” – en reform som alliansregeringen införde där de landsting som lyckades korta vårdköerna och väntetiden för planerade behandlingar belönades ekonomiskt. Enligt regeringen slopade man ”kömiljarden” för att den inte var effektiv. 

LÄS MER: M vill se ny kömiljard – S sågar förslaget 

Men vårdköerna är statsministern inte nöjd med – även om Löfven hellre, i en stor intervju i Metro, kallar dem ett ”misslyckande för samhället”, snarare än för regeringen. 

– Vårdköerna är den stora bristen i sjukvården. Vi är fortfarande ett av världens bästa länder i världen att vara sjuk i, men det tar för lång tid att komma in i sjukvården, säger Stefan Löfven till Metro

”Inte nöjd med att människor får vänta”

När Löfven ska sammanfatta vad han är mest missnöjd med under mandatperioden säger han till tidningen: 

 – Jag hade givetvis velat att ännu fler människor hade varit i arbete. Det finns mer att göra så att matchningen kan fungera. Och jag är inte nöjd med att människor får vänta på vården. När du behöver vård, då ska du få vård. 

Enligt regeringens analys är bristen på vårdpersonal viktig orsak bakom vårdköerna. Av det skälet vill regeringen se 14 000 nya vårdanställda fram till 2022. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/lofven-om-vardkoerna-ett-misslyckande/

kommentarer