Malmöcheferna gjorde lyxiga utlandsresor för skattepengar

Malmös toppchefer har en klubb som varje år åker på resa tillsammans.

Resekostnaderna får skattebetalarna stå för och nu har Skatteverket reagerat, enligt Sydsvenskan.

Under en fyradagars resa till Spanien är det bara två punkter som ses som tjänsteuppdrag. Resten har Skatteverket bedömt som ”nöje”.

I toppen av Malmö stads 25 000 anställda finns ett tjugotal direktörer. De styr kommunens förvaltningar och bolag till en lön av runt hundratusen kronor i månaden.

Direktörerna startade för flera årtionden sedan en egen privat kamratklubb vid namn Föreningen Malmös förvaltningschefer (FMF) där bland annat stadsdirektören, VD:n för Parkering Malmö och MKB:s VD  är medlemmar.

Enligt Sydsvenskan är ett av föreningens mål att ”främja kamratlig samvaro” mellan toppcheferna. Varje år åker de till ett ”intressant resmål” i världen – för pengar som Malmös skattebetalare får stå för, enligt en granskning av Sydsvenskan.

Åt på lyxkrog för skattepengar

Tanken är att resmålen ska ha liknande utmaningar som Malmö står inför och på så sätt fungera som en studieresa.

Nu har klubben dock fastnat i en skattehärva efter att Skatteverket inledde en hårdgranskning av kommunens förmånskulturer där man grävt bland kvittona från stadshuset.

Flera av ”studieresorna” har varit lika mycket nöjesresor menar Skatteverket. Bland annat gjorde klubben en fyra dagars resa i Spanien där bara två inslag på schemat anses vara ”tjänsteuppdrag”.

Malmö stad och toppcheferna protesterar dock mot Skatteverket  bedömning.

”Den tid i programmet som kan upplevas vara fri tid, använde direktörerna till att hantera arbetsrelaterade frågor rörande Malmö stad”, skriver kommunen i ett svar till Skatteverket, enligt Sydsvenskan.

Bland annat gjorde direktörerna en heldagsutflykt till en solort där Malmö stad hävdar att de arbetade men i reseprogrammet stod det att det ”fanns tid för bad”.

På kvällen hade klubben årsmöte och åt och drack på restaurang. Totalt blev det sex flaskor vin och en restaurangnota på 8200 kronor. 

– Oj då. Det är inte min minnesbild att det var så. Syftet med resan var bland annat att studera det stadsutvecklingsprojekt som Bilbao genomgått och på plats få det presenterat av dem som varit med i utvecklingen, säger FMF:s ordförande Johan Hermansson, till Sydsvenskan.

Resan kostade sammanlagt 272 000 kronor, 16 000 kronor per direktör. Skatteverket vill nu att hälften av pengarna ska förmånsbeskattas eftersom halva resan ses som nöje. 

Såg musikal och gick på spa

Enligt Sydsvenskans granskning av klubbens resehistorik finns det flera resor som kan räknas som nöjesresor.

Bland annat när klubben flög till Island 2014 och då bland annat gick på konsert och besökte ett spa. Under sin resa till London 2012 såg de musikalen Mamma Mia! och åt mat för 17 00 kronor.

De resorna har dock inte granskats av Skatteverket.

– Vi går normalt inte längre tillbaka. Vårt fokus ligger på att det ska bli rätt framöver, säger skatterevisor Alf Hallgren på Skatteverket, som arbetar på sektionen som granskar kommuner och landsting.

Det är fortfarande oklart vad Skatteverkets granskning för framtidens resor kommer få. Resmålet för hösten har ännu inte bestämts. 

– Resorna är en fantastisk möjlighet att se sakerna på plats. Det är en ynnest. Vad som är nöje och inte nöje är ibland upp till betraktaren. Men i fallet med Bilbao är det just en besöksanläggning som har varit den bärande länken i stadens omvandling, säger fritidsdirektör Johan Hermansson till Sydsvenskan.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/malmocheferna-gjorde-lyxiga-utlandsresor-for-skattepengar/

kommentarer