Man gripen misstänkt för 12 mord och 45 våldtäkter

Gärningsmannen har gått under smeknamnen ”Golden State Killer”, ”East Area Rapist” och ”the Original Night Stalker”. 

Under tio års tid – från 1976 till 1986 – misstänkts han ha begått tolv mord och 45 våldtäkter i olika delar av den amerikanska delstaten Kalifornien. Han misstänks också för över 120 inbrott i bostäder. 

LA Times och flera andra amerikanska medier rapporterar att en 72-årig före detta polis vid namn Joseph James DeAngelo har gripits misstänkt för brotten. FBI har bekräftat att en man är gripen, men vill i nuläget inte ge mer information. 

Polisen har sökt efter gärningsmannen sedan den första händelsen då han ska ha våldtagit en kvinna i delstatshuvudstaden Sacramento 18 juni 1976. 

Man gripen för tolv mord och 45 våldtäkter 

Kvinnan berättar för CNN att hon låg och sov tillsammans med sin treåriga son efter att pappan lämnat huset för att gå till jobbet. Plötsligt stod den maskerade mannen i hallen med en kökskniv och ficklampa i händerna. Han band fast såväl mamman som sonen med skosnören för att därefter närmar sig mamman. 

– Det var då jag insåg varför han var där, säger hon till CNN.

Händelsen blev startskottet för en över 40 år lång polisjakt. Mannen ska efter den första våldtäkten ha rört sig söderut och utfört liknande brott i bland annat Oakland och Santa Barbara, skriver nyhetskanalen. 

Ingen person har någonsin identifierats eller varit misstänkt för brotten och polisen har haft knapphändig information om den misstänkta gärningsmannen att arbeta med. 

Det är i nuläget oklart vad som föranledde gripandet av den 72-årige mannen. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/man-gripen-misstankt-for-12-mord-och-45-valdtakter-/

kommentarer