Man misstänkt för attentat mot polishus

Elva män sitter häktade för grova narkotikabrott i Helsingborg efter en stor insats i veckan – varav en man i 20-årsåldern också delgivits skälig misstanke, den lägre misstankegraden, för inblandning i sprängningen mot stadens polishus i höstas.

Men polisen misstänker att fler personer är inblandade i dådet.

– Det förstår ju alla, att det är mer än en som varit inblandad i sprängningen mot polishuset, säger Tommy Lindén, chef för utredningssektionen vid polisen i nordvästra Skåne, vid en pressträff.

Entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes bort i oktober förra året och bottenvåningen fick omfattande skador.

– Det var ren tur som gjorde att ingen människa kom till skada. Sprängningen var uppenbart ett försök att störa eller påverka polisens rättsvårdande arbete, vilket är synnerligen allvarligt ur ett samhällsperspektiv, säger Patric Heimbrand, polismästare i nordvästra Skåne.

Avgränsad sökkrets

Ett omfattande utredningsarbete drogs i gång och relativt tidigt avgränsades sökkretsen till ett fåtal individer, enligt polisen.

– Parallellt med detta uppstod misstankar om grov narkotikabrottslighet. Vi insåg också relativt tidigt att det var stor omfattning med många individer inblandade, säger Tommy Lindén.

Vid en stor insats i Helsingborg i tisdags greps elva män misstänkta för grovt narkotikabrott och samtliga häktades senare vid Helsingborgs tingsrätt.

– En av de elva är även delgiven misstanke om grov allmänfarlig ödeläggelse, säger Tommy Lindén.

Utredningsarbete återstår

Kort tid efter sprängdådet i oktober i fjol släpptes en bild från en övervakningskamera, och därefter har polisen förmedlat ett redigerat filmklipp från kameror i samband med detonationen. Men huruvida det är den misstänkte mannen som förekommer på bilden vill inte polisen kommentera. Mycket arbete återstår för att klara upp sprängningen mot polishuset, enligt polisen.

– Det är ett steg framåt att vi har den misstänkte här, och att han är häktad för grovt narkotikabrott, säger Tommy Lindén.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/man-delgiven-skalig-misstanke-om-sprangdad/

kommentarer