Mästarna är fortfarande herrar på täppan: ”Att stjäla en match här är enormt”

By Uffe Bodin

Sidney Crosby visade Washington Capitals att de regerande mästarna Pittsburgh Penguins inte är redo att lämna ifrån sig kungakronan. Men det var en annan gammal slutspelshjälte som fick sista ordet och blev hjälte.
– Att stjäla en match i deras arena och effektivt sno åt sig hemmaplansfördelen, det är enormt, säger Nick Bonino efter att ha skjutit Penguins till en 3–2-seger.

De har mötts många, många gånger i Stanley Cup-slutspel genom åren – och nästan alltid med Pittsburgh Penguins som vinnare. Det här ska dock vara Washington Capitals år, en säsong när man rustat för att inte bara rå på spöklaget Penguins, utan för att kunna ta hem sin första, hett eftertraktade Stanley Cup.

Men Pittsburgh bevisade i natt att man fortfarande är herrar på täppan. I den första conferencesemifinalen i Verizon Center blev det bortaseger med 3–2 efter att Sidney Crosby visat vägen och Nick Bonino avgjort tillställningen med sitt matchvinnande mål 7.24 före slutet i den tredje perioden.

Crosby var den som gav hemmalaget huvudbry med två mål inom loppet av 54 sekunder i upptakten av den andra perioden. Lagkaptenen satte 1–0 redan efter tolv sekunder och var ofin nog att trycka dit tvåan bakom Braden Holtby efter 1.04. Båda gångerna efter assistpoäng från Patric Hörnqvist.
– Det var två fina sekvenser. Vid båda målen såg Hörnqvist till att få fram några lösa puckar. Han petade loss pucken på det första målet och sedan slog Jake (Guentzel) en perfekt passning i vårt två-mot-en-läge. På det andra hittade Hörnqvist mig med returen, så det var några riktigt fina sekvenser, säger Crosby till nhl.com.

Washington förde spelet och fick sedermera utdelning mot en för dagen riktigt vass Marc-André Fleury. Aleksandr Ovetjkin reducerade sent i andra perioden och när Jevgenij