Mathantverkare prisas – igen

Billinge Brödet bakar hon själv på egen vildjäst. Smöret är kärnat i mejeriet tvärs över gårdsplanen och där ystas också tiotalet ostsorter. Marmelad och saft kokar hon efter tillgången på bär.
Flytten från Göteborg till Billingeskogen har gjort Malin Kumberg till en prisad mathantverkare.

Det tog bara en vecka för paret Kumberg – Malin och Jesper – att bestämma sig för att flytten från storstaden till landet var det rätta.
Den gamla gården mitt i Billingeskogen som de hade hittat i en bostadsannons på nätet hade massor av potential för en nystart. Så de flyttade hit. Och började om.
– Jag jobbade med film och teater innan – men drömmen var att göra något mer med händerna, säger Malin Kumberg som därför utbildade sig till trädgårdsdesigner.
Tanken var väl kanske också att det skulle bli hennes nya försörjning och den överväxta Ådala gård med 170 kvadratmeter växthus fylldes snart med odlad grönska.
– Hela den här resan handlar om att hitta det som funkar och satsa på det.

Trädgårdssatsningen tog därför snart formen av ekologisk odling för matbordet. Och frågan ”vad kan vi mer förädla” fick sitt svar efter en mejerikurs.
Sedan 2012 driver Malin Kumberg nu norra Europas minsta gårdsmejeri och ystar tiotalet ostsorter –

Läs mer här: Mathantverkare prisas – igen

kommentarer