Misstänkte smugglaren släpptes – flydde rättvisan

Smugglingshärvan med enorma mängder vattenpipstobak har kopplingar till ryska maffian.

En av de utpekade huvudmännen blev försatt på fri fot i väntan på rättegång.

Anledningen: Hans fru var svårt sjuk och han var tvungen att ta hand om parets barn.

I stället flydde han rättvisan.

Nu har han gripits efter drygt två månader på rymmen.

I höstas gjorde Farsta-polisen två beslag på sammanlagt 1,4 ton vattenpipstobak i uthyrda Shurgard-förråd i Haninge och Huddinge kommun.

– Tillfälligheter låg bakom. Egentligen gjordes en husrannsakan i förrådet i ett annat ärende, sa kammaråklagare Jan Tydner då.

Enligt tidigare uppgifter till Expressen har smugglingen kopplingar till en rysk maffiaorganisation som verkar i Sverige. Den beslagtagna tobaken utgör två laster – men polisen misstänker att ligan har smugglat in en last värd tre miljoner kronor varje månad under det senaste året.

Tobaken, som förts in i Sverige illegalt, innebär 2,5 miljoner kronor i utebliven skatt.

Släpptes fri – försvann

En 41-årig kvinna och en 35-årig man har kopplats samman med smugglingen. Det var de som hyrde förråden och utredningen visar att de gjorde flera resor till Polen och Tyskland tillsammans under förra året.

Enligt de utpekade rörde det sig om semesterresor. Enligt åtalet är det sannolikt under de resorna som de inhandlat tobak som sedan smugglats till Sverige.

De satt båda häktade fram till i februari.

Då vädjade mannen att bli frisläppt eftersom hans fru var väldigt sjuk och för att han var tvungen att ta hand om sina barn under denna tid. Tingsrätten godtog hans vädjan och han släpptes fri i väntan på rättegång.

Då avvek han.

LÄS MER: Rekordbeslag av vattenpipstobak – kopplingar till ryska maffian 

Tiden på flykt är över

När han återigen begärdes häktad i sin frånvaro meddelade hans advokat att mannen befann sig i Turkiet där han tog hand om en annan sjuk släkting, vars sjukhus hade skadats i ett luftanfall.

Tingsrätten godtog inte den förklaringen och den 12 februari häktades han i sin frånvaro.

Nu är tiden på flykt över.

I måndags klockan 11.31 greps mannen.

Sista februari dömde tingsrätten den 41-åriga kvinnan till två års fängelse för brott som rör grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. På tisdagen fastställde hovrätten domen.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/misstankte-smugglaren-slapptes-flydde-rattvisan/

kommentarer