MJÖRNBERG: Det blev den perfekta premiären

By Mikael Mjörnberg

Västerås vann Hockeyettan-premiären hemma mot Mariestad med 4-3 trots att gästerna i två perioder fick de forna allsvenskarna att fullständigt gå i sin fälla. Men det blev ändå den perfekta premiären tillslut.

”Vi har inget powerbreak i Hockeyettan så ska ni köpa kaffe gör ni det nu”.

Speakerns uppmaning minuterna innan nedsläpp ramade in verkligheten på ett väldigt påtagligt sätt.

Det är nya tider nu för Västerås.

Allt är nytt och fredagen hemma i gamla Rocklundahallen markerade startskottet för en resa genom bakgården där det snarare är skjul än arenor som ska besökas och där motståndet kommer att vara av varierande art.

Men det fanns något som var sig likt. Försvarsspelet som Västerås spelade under de första 20 minuterna hemma mot Mariestad var ungefär lika dåligt som det var den sista minuten uppe i Umeå i våras. När laget gick bort sig och Björklövens Zach Hamill kunde skjuta målet som skickade ner gurkorna i kval och i förlängningen Hockeyettan.

Följaktligen kunde gästerna från Skaraborg göra 0-1 i boxplay och även om Västerås fick in en snabb kvittering så släppte man in 1-2 mot gästernas fjärdekedja och 1-3 i ett efterföljande powerplay. Försvarsspelet var minst sagt svajigt och initialt såg Marcus Dahlbom (som sedan spelade upp sig betänkligt) ut som att han inte ens skulle kunna rädda en badboll.

Det hade kunnat ta en ände med förskräckelse. Speciellt som Mariestad fick matchen precis dit de ville i den andra perioden. Laget är känt för att gå sina motståndare på nerverna och få dem ur balans och det var precis vad som hände. Skaraborgarnas gameplan klaffade tillfullo.

När Västerås-spelarna skulle försöka tuffa till sig och smälla på hamnade de på mellanhand och blev fula istället. Resultatet blev förlorad disciplin och många minuter i box. Resultatet blev spelare som fullkomligt osade av frustration