NMR kan störa det svenska valet – med propaganda från Ryssland

Svenska högerextremister kan värvas av ryska aktörer – och störa det svenska valet med propaganda, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen använder Nordiska motståndsrörelsen redan mejldomänen ”putinmail.com”.

– Både NMR:s organisation och enskilda individer kan bli en kanal för ryska budskap, säger IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun till SvD.

Svenska Säkerhetspolisen bedömer att Ryssland kommer att försöka påverka väljare i enskilda frågor inför riksdagsvalet i höst.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skildras Sverige redan som ett land nära kollaps i rysk propaganda:

”Massinvandringen har förstört landet. Samhället är moraliskt dekadent. Regeringsföreträdarna är inkompetenta och Sverige styrs indirekt av USA och Nato”, påstås det bland annat enligt Svenska Dagbladet (SvD).

LÄS MER: Våldsbrottslingar och Putinanhängare släpps in på försvarets kurs – utan kontroll 

Experten till SvD: ”Kan bli kanal för ryska budskap”

En del i de ryska aktörernas strategi är att söka samarbete med grupper och individer i Sverige, skriver SvD. Och det är där den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kommer in i bilden.

Joakim von Braun, expert på IT-säkerhet och specialiserad på rysk underrättelseverksamhet, pekar ut NMR som ”en uppenbar riskgrupp”.

– Både Nordiska motståndsrörelsens organisation som helhet och enskilda individer kan bli en kanal för ryska budskap, säger experten till SvD.

Dessutom ställer NMR upp i riksdagsvalet i höst, för första gången. Det kan förstärka deras vilja att försöka påverka, skriver SvD.

NMR har kopplingar till Ryssland

NMR sprider redan propaganda via bland annat sociala medier, poddar och hemsidor. Och det är sedan tidigare känt att den nazistiska organisationen har kopplingar till Ryssland.

LÄS MER: Svenska nazister tränar krig i Ryssland 

Nu avslöjar SvD att NMR också har skapat mejldomänen ”putinmail.com”. Kommunikationen uppges ske enbart via servrar i Ryssland – och detta oroar svenska experter.

– Det underlättar för rysk underrättelsetjänst att kartlägga NMR:s medlemmar och sympatisörer. Eftersom ryssarna bygger sin underrättelseverksamhet på värvade agenter kan detta komma att utgöra ett problem, säger Joakim von Braun till SvD.

Han fortsätter:

– Det är inte omöjligt att individer som tidigare varit medlemmar i NMR framöver kan utsättas för påtryckningar eller utpressning för att agera på sätt som gynnar Ryssland.

Använder putinmail.com

SvD skriver att det är svårt att få en helhetsbild av vilka som använder mejldomänen ”putinmail.com” och till vad – men det finns flera mejlkonton.

Björn Palmertz är senioranalytiker på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan. Han säger till SvD att budskap kan verka trovärdigare om de kommer från det land man vill påverka – och därför vill ryska aktörer söka sig till svenska individer och grupper.

LÄS MER: Ryska paramilitärers möte med bombnazisterna i Sverige 

Även Palmertz ser en risk att NMR kan förmedla rysk propaganda.

– Det finns ganska många indicier som tillsammans skapar en riskbild. Man kan se att potentialen finns och att det förmodligen handlar om att NMR kan fungera som en slags förstärkare och indirekt skulle kunna bli ett slags ombud, säger han till SvD.

Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s organisation för valet, vill dock inte peka ut NMR som riskgrupp då det strider mot myndighetens riktlinjer säger han till SvD.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/nmr-kan-stora-det-svenska-valet-med-propaganda-fran-ryssland/

kommentarer