Nordkorea stänger testplats för kärnvapenprover

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un lovar att stänga en testanläggning för kärnvapen inom kort.

– Det ska ske i maj och internationella experter kommer att få närvara, uppger en talesperson för den sydkoreanska presidenten enligt BBC.

Islossningen mellan Nord- och Sydkorea ser ut att ge resultat. I fredags skedde det historiska mötet mellan diktatorn Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In.

Koreahalvön ska bli kärnvapenfri

Efteråt deklarerade de att ett fredsavtal formellt upprättas – 68 år efter att kriget Koreakriget bröt ut. Ledarna förklarade också sin ambition att göra Koreahalvön till en kärnvapenfri zon.

Enligt den sydkoreanske presidenten innebär det bland annat att Nordkorea redan inom ett par veckor inleder nedmonteringen av kärnvapentestanläggningen Punggye-Ri.

Satellitbild över kärnvapentestplatsen i Punggye-ri som Nordkorea nu lovat att stänga ned.Foto: AP / GEOEYE

Anläggningen är byggd i ett tunnelsystem i bergen i Nordkoreas östra del. Här har sex kärnvapentester genomförts sedan 2006, uppger BBC.

Enligt Yoon Young-Chan , talesperson för den sydkoreanske presidenten, ska kärnvapenexperter och journalister från Sydkorea och USA få närvara och inspektera nedmonteringen av Punggye-Ri.

Den nordkoreanska regimen har ännu inte kommenterat uppgifterna officiellt.

Uppgifterna om att Nordkorea stänger en av sina testanläggningar kommer efter de senaste månadernas krigshetsande retorik från Kim Jong-Un.

Nordkorea har hotat inte bara grannen i söder utan även hävdat att nationen förfogar över långdistansmissiler som kan nå fastlandet i USA.

https://twitter.com/XHNews/status/990448126409441281

Trump i möte med Jong-Un inom snar framtid

Omsvängningen som sker nu är remarkabel och en del kritiker hävdar att Punggye-Ri skulle stängas ändå eftersom den inte fungerat efter ett missöde i september 2017 då delar av anläggningen inne i berget ska ha raserats.

Anläggning var i obrukbar, enligt en kinesisk rapport.

Men Kim Jong-Un hävdar att så inte är fallet, erfar nyhetsbyrån Yonhap.

”Vi kommer att visa att anläggningen är i gott skick”, säger de nordkoreanske ledaren

President Donald Trump ska också möta Kim Jong-Un för att bland annat tala om avvecklingen av kärnvapen på Koreahalvön. Mötet kommer sannolikt att ske i maj eller juni.

https://twitter.com/willripleyCNN/status/989429521295147008

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/nordkorea-stanger-testplats-for-karnvapenprover/

kommentarer