Nu kommer värmen – sen blir det regn

Riktigt ostadigt väder väntas de närmaste dagarna.

Vårvärmen sveper in redan på fredag – men vänder lika snabbt igen.

– På vissa håll är det regnjacka och gummistövlar som gäller, säger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det osäkra aprilvädret har säkerligen gjort många uppgivna.

Det som startade som en riktig sommarvärme från Sydeuropa gav sedan en riktig baksmälla – där höga dygnstemperaturer, kombinerat med stora regnskurar, fick en kraftig vårflod att rasa på flera håll i landet.

Och än är det inte dags att plocka ut kortbyxorna – åtminstone inte på heltid.

Vårvärme drar in under fredag

Fredagen ser visserligen ut att bjuda på några skurar runtom i landet – men på många håll väntas en bra start på helgen med flera chanser till sol.

I Svealand och Götaland väntas upplyftande temperaturer på 10 till 15 grader, men södra och norra Norrland får i stället knappa in på 5 till 10 grader.

– Jag tror att det kan bli en skön vårkväll. Det är klart att det inte är särskilt varmt, och att du får räkna med att ha en jacka på dig om du går ut, men det är fortfarande en skön start på en långhelg, säger Tora Tomasdottir.

Men vädret ser ut att vända snabbt – och det med besked.

KOLLA PROGNOSEN: 10-dygnsprognos för din ort – så varmt blir det hos dig.  

Ostadigt väder i hela landet

Både lördag och söndag ger ett väldigt nyckfullt väder. 

I södra delen av landet drar ett regnområde in över Skåne på morgonen, som sedan lägger sig över Småland under eftermiddagen. Här väntas temperaturerna ligga på runt 10 till 15 grader.

Och det är inte bättre i norr, där temperaturerna kan hamna på mellan 5 till 10 grader. Här går det att räkna med kraftigare skurar, och även lite blötsnö i fjällen som rör sig från väst till öst. 

– Det kan komma att klarna upp bakom regnområdet i söder, men det är fortfarande känslan av aprilväder. Ligger solen på kan det bli lite varmare lokalt, säger Tora Tomasdottir.

Under söndagen fortsätter det att vara ett blött väder runtom i landet, även om skurarna väntas avta något.

POLLEN-KOLL! Här får du nya pollenprognoser varje vecka. 

Kan behöva dra på sig gummistövlar

Den som räknar med en strålande och varm Valborg kan i stället behöva dra på sig gummistövlar och regnjacka – då framför allt i Skåne enligt en första prognos.

Ett regnområde drar in från sydväst under eftermiddagen, vilket ger gummilstövel-väder i Götaland – och då kan det onekligen bli blött.

– Om lågtrycket svänger mer västerut, och mer mot Norge, kan det rädda situationen, säger Tora Tomasdottir.

Regnområdet hinner inte till Svealand under valborg utan drar i stället in under natten mot tisdag – vilket innebär att chansen till sol är stor. 

För de som letar efter solchanser rekommenderar Tomasdottir de som letar solchanserna att bege sig till södra och norra Norrland – då framför allt Umeå.

– Där ser det betydligt bättre ut. Det kommer att bildas moln under dagen, och kan komma någon skur. Men i stort sett kommer det vara uppehåll och soligt i Umeåtrakten. Även i fjällen ser det ut att bli fint väder.

SÅ BLIR VÄDRET HOS DIG:

Fredag och lördag:
Temperaturen väntas ligga på runt 10 till 15 grader för både Svealand och Götaland.

Södra och norra Norrland hamnar i stället på 5 till 10 grader, eventuellt något lägre i fjällen. Om solen ligger på kan det bli lite varmare lokalt.

Fredagen ger solchanser i nästan hela landet, men vädret är något ostadigare under lördagen – då ett regnområde drar in i söder.

Söndag:
Temperaturen väntas ligga på uppemot 14 till 15 grader i Svealand och Götaland.

Södra och norra Norrland kan i stället hamna på mellan 5 till 10 grader. I norr väntas fler regnskurar, och även något lägre temperaturer. 

Måndag:

Temperaturen väntas ligga på uppemot 15 grader, som varmast i Götaland och Svealand, men när regnet drar in sjunker temperaturen snabbt ner mot 5 grader.

I södra Norrland kan man få mellan 5 till 10 grader, och när solen ligger på kan temperaturen i stället hamna på uppemot 12 grader. I norra Norrland kan det bli runt 6 till 7 grader om solen kikar fram. I fjällen kan det däremot bli nollgradigt. Till sena kvällen väntas temperaturen ligga mellan 0 och 5 grader i Götaland och Svealand, men på minussidan i södra och norra Norrland.

Tisdag:

Tisdagen bjuder på dystra temperaturer i hela landet, där Svealand hamnar mellan 0 till 5 grader och Götaland runt 10 grader – men där solen ligger på uppemot 15 grader.

I södra och norra Norrland väntas i stället minusgrader.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/nu-kommer-varmen-sen-blir-det-regn/

kommentarer