Palladiums historia visas upp

By axehil

lund Carola Häggkvist och Helan & Halvan är två exempel på artister som lämnat avtryck i den gamla biografen.

1920 slogs portarna upp till Palladium, en tidigare biograf i en byggnad som från början skulle få ett helt annat ändamål.
– Glas- och porslinsmästaren Gustaf Löfberg skulle bygga en fabrik här men blev övertalad att bygga en biograf, säger Ingrid Petersson, som höll i en rundvandring i Palladium under lördagen.

Ritat av August Stoltz fick byggnaden både en biograf och ett kafé. Gustaf Löfberg lät Palladium bli en rikt utsmyckad skapelse med italienskt marmor, kolmårdsmarmor, vägg- och takmålningar och kristallkronor från hans egna företag.
– Väldigt mycket har bevarats och det är vi väldigt stolta över, säger Ingrid Petersson.

1044 platser hade biografen vid premiären, och en egen orkester. Idag är antalet drygt 500. Men det har varit mycket mer än en biograf. Under åren har Helan & Halvan, Jussi Björling och Carola Häggkvist uppträtt på Palladium.

Idag när Melodifestivalen utspelar sig under flera veckors tid är det svårt att tänka sig att allt avgjordes över en kväll på Palladium 1983, då Carola vann med ”Främling”.
– Det var alldeles lagom att ha det över en kväll, säger Ann-Marie Ekman, verksamhetschef för Musik i Syd som idag driver Palladium i samarbete med Dansstationen.
2004 genomfördes en varsam renovering för att anpassa den forna biografen till musik och dans, vilket gjorde scenen mer intim och flexibel. Idag får Palladium lovord för sin fina akustik enligt Ann-Marie Ekman.
– Håkan Hardenberger, trumpetare som reser över hela världen, tycker att akustiken är i klass med Wigmore Hall i London, säger Ann-Marie Ekman.

En som också uppskattar Palladium är Ulla Carlsson som deltog i lördagens rundvandring.
– Av tradition ser jag alltid Skånska operan här. Det är underbart att man har bibehållit det mesta av interiören, säger Ulla Carlsson.

Läs mer här: Palladiums historia visas upp

kommentarer