Paniktipsen du behöver för din deklaration

Har du ännu inte deklarerat? Då vill det till att du tar tjuren vid hornen och gör det nu. Annars väntar straffavgift.

Här är panikknepen för dig som är ute i sista minuten. 

Senast den 2 maj klockan 24.00 måste din deklaration vara godkänd och inskickad till Skatteverket. Annars väntar straffavgift, och den har höjts med 250 kronor jämfört med förra året. Nu ligger straffavgiften på 1 250 kronor om du inte lämnat in deklarationen inom tre månader från ordinarie deklarationsdatum. Dröjer du ännu längre, fem månader, får du betala 1 250 kronor ytterligare en gång. Totalt kan du alltså riskera att få betala 3 750 kronor. 

För att undvika det gäller det alltså att ta tag i deklarationen nu. Här är knepen du kan behöva ta till. 

Deklarera elektroniskt

Det är på alla sätt enklare och smidigare att deklarera digitalt än att göra det på papper. Då undviker du att det blir fel och får hjälp med uträkningar i Skatteverkets hjälptjänster. De finns för exempelvis bostadsförsäljning, värdepappersförsäljning och för uträkning av reseavdrag. 

Anmäl bankkonto

Enligt Skatteverket är det många som helt glömmer bort att anmäla bankkonto till Skatteverket, dit återbäringen ska gå in. Skatteverket gör inga automatiska utbetalningar om det inte finns ett anmält konto.

Den 2 maj vid midnatt ska deklarationen vara inlämnad.Foto: JEANETTE ANDERSSON

Ta hjälp

Skatteupplysningen har utökade telefontider nu under sista dagarna. I kväll har Skatteverket öppet för deklarationsfrågor ända tills klockan 22.00, och i morgon onsdag till klockan 24.00. 

Kolla vilka avdrag som lönar sig

Ärligt talat, hur många kronor sparar du egentligen på att lyckas med att dra av för din GPS? Det kanske slukar mer tid än du får igen på skatten, och är du ute i sista minuten kanske du får nöja dig med att fokusera på de stora posterna. 

Har du bestämt dig för att försöka få avdrag på skatten så kontrollera villkoren först, annars är risken också här att du lägger ned tid i onödan. Avdrag för resor till och från arbetet får du exempelvis bara för den del som överstiger 11 000 kronor om året. För bilresor medges endast avdrag om avståndet till arbetsplatsen är över fem kilometer och om du tjänar 2 timmar per dag på att ta bilen jämfört med att åka kollektivt.

Be om tillåtelse att bli sen

Det finns en möjlighet att förlänga deklarationstiden till den 16 maj, om du har godtagbara skäl för att få skjuta upp inlämnandet. Det kan exempelvis vara om du behöver mer tid för att få fram viktiga underlag eller om du befinner dig utomlands. 

Senast den 2 maj kan du ansöka om anstånd med e-legitimation på Skatteverkets hemsida, och då får du i stället lämna in deklarationen 16 maj. 

Det är färre och färre som deklarerar på det klassiska sättet med en pappersdeklaration.Foto: JEANETTE ANDERSSON

Numera är det inte svårt att deklarera från utlandet, eftersom du som vanligt kan göra det via e-tjänsten. Behöver du inte ändra något i deklarationen kan du godkänna via telefon om du ringer +46 10 494 00 40. 

Förklara din deklaration

Är förklaringen till att du är sent ute att du är osäker på om du gjort rätt? Du kan alltid så gott du kan försöka förklara vad du gjort. Det är bättre att förklara än att låtsas att du förstått, men gjort fel. 

Skicka in ändå

Kanske har du ändringar du vill göra i deklarationen, som du inte hunnit med. Då är ett alternativ – givetvis inte det bästa – att skicka in ändå och sedan komplettera i efterhand. Du slipper då åtminstone att åka på att betala straffavgiften, men du får vänta på skatteåterbäringen. 

Enkät: Hur noga kollar du din deklaration?

Foto: MARTINA HUBER

Lennart Aronsson, 78 år, Simrishamn, pensionerad säljare:
– Jag är noga. Lusläser allt. Jag är ju pensionär och har gått om tid.

Foto: MARTINA HUBER

Ilena Alm, 72 år, Oxelösund, pensionerad lärare:
– Jag loggar inte in digitalt. Jag väntar på att få hem papprena och kollar lika noga som tidigare.

Foto: MARTINA HUBER

Lenita Ohlin, 55 år, Uppsala, konstnär:
– Jag tycker det var lättare med papper, men jag kollar igenom allt digitalt och lägger samma tid på det nu som tidigare.

Foto: MARTINA HUBER

Katja Borsman, 44 år, Örebro, professor på Örebros Universitet:
– Jag är mindre noga i dag. Jag kollar på datorn. Det är enklare idag att allt är förinfyllt. Jag litar på att siffrorna stämmer. Skulle de avvika från min uppfattning om vad dom borde vara skulle jag nog kolla mer.

Foto: MARTINA HUBER

Markus Simmingsköld, 33 år, Rågsved, försäkringsförmedlare:
– Jag har kollat mitt saldo och skickar in via nätet. Jag skrollar igenom allt och kollar lika noga nu som tidigare. 

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/frida-bratt/paniktipsen-du-behover-for-din-deklaration-/

kommentarer