Polisen hyllas som hjälte efter dramat

Alek Minassian, som misstänks ha dödat tio personer i Toronto under måndagen, siktade mot polisen och sa att han ville bli skjuten.

Inte ett skott avlossades, gärningsmannen greps och nu hyllas hjältepolisen av hela Kanada.

– Han är omskakad av det som hände och hur stort det har här har blivit. Till mig sa han ”jag gjorde bara mitt jobb”, säger polischefen Mike McCormack till Toronto Star.

Nu hyllas polisen som grep Alek Minassian – utan att enda skott avfyrades.

Efter att ha kört ihjäl tio personer och skadat minst femton stod 25-åringen utanför den vita skåpbilen han använt, och siktade med ett svart föremål. 

Han påstod även att han hade en pistol i fickan.

”Ner på marken annars kommer du att bli skjuten”, ropade den polisman som hamnade i ett dödläge med den misstänkte Alek Minassian.

Han riktade vad som såg ut att vara en pistol mot polisen och drog den på nytt upprepade gånger som i ett försök att provocera polismannen, medan han flera gånger skrek ”skjut mig, skjut mig i huvudet”.

Allt tyder på att han ville dö genom det som polisen kallar för ”suicide by cop” (ungefär ”självmord med hjälp av polis”).

Torontobor hedrar offren med blommor. Tio personer dödades på måndagen.Foto: NATHAN DENETTE / AP / TT NYHETSBYRÅN

Som i en actionfilm

Det blev en kraftmätning som i en actionfilm mellan två män. Men sorgligt nog var det denna gång på riktigt.

Polismannen behöll sitt lugn och insåg snart att den misstänkte inte viftade med ett skarpladdat vapen. 

Han bytte sedan ut sitt tjänstevapen mot sin batong när den misstänkte närmade sig och lyckades ensam få ner honom på marken.

– Under mina 30 år har jag aldrig bevittnat en så fruktansvärd händelse, och jag har aldrig sett ett så otroligt polisagerande. Han är en hjälte. Inte bara här i Toronto, utan en nationalhjälte, säger Mike McCormack, fackordförande för Torontopolisen till Toronto Sun.

Hjältepolisen, som uppges ha 20 års erfarenhet av yrket, har ännu inte själv trätt fram.

– Han är omskakad av det som hände och hur stort det har här har blivit. Till mig sa han ”jag gjorde bara mitt jobb”, säger polischefen Mike McCormack till Toronto Star.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/polisen-hyllas-som-hjalte-efter-dramat/

kommentarer