Polisen trappar upp inför Valborgskaoset

Redan vid årsskiftet satte polisen i gång förberedelserna inför valborgsfirandet i Stadsparken. Polisen har tillsammans med Lunds kommun, väktarbolag och Jernhusen, som äger centralstationen i Lund, planerat hur insatserna ska se ut. Även studentradion Radio AF, som står för musiken under spontanfesten har varit med i arbetet.

Förra året kom runt 35 000 ungdomar för att fira i parken och Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, tror att det kommer vara ett precis lika högt tryck under måndagens festligheter. 

– Det kommer vara mycket folk på en liten yta och det är förstås vår största utmaning. Vi kommer ha fyra torn för att få bättre överblick. Dit får man gärna vända sig till för att få information, hjälp eller vatten. För det är viktigt att man dricker mycket vatten, säger Joakim Nyberg.

Under valborgsfesten förra året greps två personer misstänkta för sexuellt ofredande. Foto: Fritz Schibli

På Ringvägen kommer fartgupp placeras ut för att hålla nere hastigheterna, men några gator stängs inte av. Trafiken kommer kunna passera Lunds centrum, om än långsamt. Många av ungdomarna kommer till Lund med buss och tåg och vid centralstationen kommer polis och vaktbolag finnas på plats för att hålla ordning och beslagta alkohol från minderåriga.

LÄS MER: Sexuella ofredanden, misshandel och narkotikabrott under valborgsfesten

Kameror bevakar firandet

I fjol övervakades firandet av kameror för första gången och enligt Joakim Nyberg hade de en lugnande effekt.

– Ja, vi tycker det. Dessutom hjälper kamerorna oss att hålla koll på om något händer eller var vår personal finns om det blir stökigt någonstans och vi behöver gripa in. Kamerorna hjälper oss i sista hand att lagföra personer.

Men trots kamerorna och en massiv polisinsats inträffade en hel del tråkigheter under folkfesten 2017. Utöver att ett hundratal minderåriga fått sin alkohol uthälld och 15 personer omhändertogs för fylla visade polisens facit på två fall av misshandel, ett narkotikabrott och ett tiotal stölder. 

Tre fall av sexuellt ofredande 2017

Dessutom anmälde tre personer att de blivit utsatta för sexuellt ofredande i Stadsparken. Två män greps av polisen, misstänkta för brotten. 

– Utifrån förra årets händelser har de här brotten blivit ett fokusområde för oss och vi har mycket personal på plats, både civil och uniformerad. Nära ett hundratal polisvolontärer ställer upp och är våra ögon och öron ute i parken. Det är oerhört viktiga för att skapa trygghet och man kan be dem om hjälp eller ställa frågor. 

Om man utsätts för brott eller ser att någon behandlas illa, vad ska man göra?

– Tveka inte att ta kontakt med oss, det är ingen fara om du är berusad. Då kan vi hjälpa till att reda ut vad som har hänt.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/polisen-trappar-upp-infor-valborgskaoset/

kommentarer