Promenader med Ikea ska integrera

Ikea har en rad olika projekt för socialt engagemang. På Ikea-varuhuset i Älmhult har man tagit det till en annan nivå – där går personalen på promenader med nysvenskar på arbetstid – för att bidra till ökad integration.

– Man lär sig något nytt varje gång, säger Selin Hult, projektledare vid Ikea.

Sedan en tid tillbaka anordnar Ikea-varuhuset i Älmhult så kallade ”Walk and talk”. Det vill säga promenader där nysvenskar kan träffa ortsbor för att prata om ditt och datt. På varje promenad följer en medarbetare från Ikea-varuhuset i Älmhult med på arbetstid, vilket även P4 Kronoberg skrivit om.

Syftet är att bidra till att personer som invandrat till Sverige ska integreras i samhället – men vem som helst får följa med på promenaderna.

Bakom projektet ligger Ikea, Älmhults kommun och Rädda Barnen och idén kom efter ett likadant, och mycket lyckat projekt i Virestad.

– Vi kopierade deras koncept rakt av kan man säga. Man går promenad, pratar och delar olika erfarenheter säger Selin Hult.

LÄS MER: Här är landets enda Ikea med vego-korv 

Träffas utanför varuhusets entré

Deltagarna träffas utanför entrén till Ikeas varuhus innan stegen går mot olika platser i Älmhult. Samtidigt pratas det om allt möjligt – en viktig del är att prata om det man går förbi.

– Man lär sig något nytt varje gång. När vi gick första gången pratade vi om själva området och när vi gick förbi en tennisbana, ett utegym eller golfbana så pratade vi om det och berättade vad man kan göra där. Det gjorde att både nysvenskar och de som bott i Älmhult sedan länge fick veta om sånt de inte hade en aning om fanns här.

Att Ikea vill satsa på integration hör till deras grundidé säger Selin Hult.

– Ikea handlar om en bättre vardag för många människor. De här promenaderna ger människor mervärde. Man lär sig något och kan träffa nya vänner. 

Ett annat projekt som är på gång är att ha lektioner i cykling. Även där kommer personal från Ikea vara med och lära ut.

– Vi har också haft studiebesök på Ikea-varuhuset och ska ha kurser hur man skriver ett bra cv.

Ikea-varuhuset i Älmhult har många integrationsprojekt på gång.Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN

Allt mer populärt

Hittills har varje promenad haft flera deltagare och ordet sprider sig, bland annat via Facebook. På varje träff har det varit en blandad kompott av människor, vilket ses som en stor fördel. 

– Vi har valt att lägga promenaderna på lite olika tider för att nå som många som möjligt. En tid kan passa de som är mammalediga, en annan de som går ut med hunden, någon promenad har vi haft vid lunch så de som har lunchrast från jobbet kan vara med.

Alla Ikeavaruhus i Sverige har fått medel för socialt engagemang inom det lokala området och Walk and talk har blivit ett av de initiativen.

– Kontentan är att man möts, har kul ihop och lär känna nya människor.

Källa: https://www.expressen.se/kvallsposten/promenader-med-ikea-ska-integrera/

kommentarer