Hem / Teknik / Renault Symbioz Concept en del av framtidens hem

Renault Symbioz Concept en del av framtidens hem

By Jasmin Frljevic

2017 - Renault SYMBIOZ

Hur kommer världen att se ut om 13 år? Renault har skådat in i kristallkulan och har delat med sig av sin tolkning kring hur våra liv kan komma att se ut 2030 nu när de har presenterat sin senaste konceptbil – Symbioz Concept.

Precis som namnet antyder kommer bilen att ”leva i en symbios” med de andra delarna av vardagen. Vad Renault såg i kristallkulan var att bilen i framtiden kan komma att bli en del av ditt hem – lite som ett extrarum. Med andra ord kommer bilen att vara mer integrerad i våra liv framöver. Som ett exempel på detta kan bilen, när den inte används, fungera som en extra energikälla om strömmen skulle gå i hemmet.

För att göra den mer integrerad i vardagen kan bilen planera sin egen laddning baserat på information den hämtar från din kalender. Har du exempelvis ingen längre resa inplanerad i kalendern så kommer den inte att använda sig av mer el än den behöver för att ha en ”reserv” för nödsitutioner.

Renault förser oss inte med många tekniska detaljer kring konceptbilen mer än att den har två elmotorer på bakaxeln som driver varsitt hjul och som producerar 680 hästkrafter och 660 newtonmeter. Räckvidden från de totalt 72 kWh stora batterierna sägs vara norr om 50 mil och ska kunna laddas till 80 procent på 40 minuter. Och självklart kommer den att vara självkörande.

När det kommer till måtten så är Symbioz Concept 4,7 meter lång, 1,98 meter bred och 1,35 meter hög. Jämför man dessa mått med Renaults nuvarande MPV (crossover-MPV), nya Espace som är drygt 4,9 meter lång och cirka 1,9 meter bred, så är konceptbilen i samma storlek men bra mycket lägre. Symbioz Concepts höjd på 1,35 meter gör den aningen kortväxt i höjdled när man jämför med

Läs mer här: Renault Symbioz Concept en del av framtidens hem

kommentarer

Titta också

Udda bilar: Nissan Cube

By Peter Klemensberger Cube som vid första ögonkastet kunde tolkas som ett designjippo visade sin …