Ridsportgeneral på dubbla stolar

Ridsportprofilen Tomas Torgersen har sedan i höstas en ny tjänst med förmånliga villkor i Göteborgs kommuns evenemangsbolag Got Event.

Ett av hans uppdrag är att ansvara för Got Events övergripande kontakter med Svenska Ridsportförbundet – där han själv sitter i ledningen.

– Jag har ganska korta kontaktvägar, säger Torgersen.

– Det är klart att det finns anledning för båda sidor att lite ifrågasätta vems intressen han prioriterar, säger statsvetarprofessorn Folke Johansson.

Tomas Torgersen är en av svensk ridsports profiler. Han är sedan flera år tillbaka bland annat ansvarig för den årliga Gothenburg Horse Show. 

Under förra året var han även tävlingsansvarig för det ekonomiskt havererade ridsport-EM, en tjänst med mycket förmånliga vilkor som han fick efter att först som betald konsult kommit fram till att projektet var en riskfri vinstaffär för staden.

LÄS MER: Konsulten blev själv EM-boss efter positiva kalkylen 

Det har GT kunnat avslöja de senaste dagarna. 

Nu kan vi berätta att Tomas Torgersen efter EM fått en ny tjänst som så kallad utvecklingsledare för Gothenburg Horse Show. Men enligt en bilaga till anställningsavtalet är hans roll vidare i en bemärkelse.

Tomas Torgersen ser inga problem med att han sitter på dubbla stolar.Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK/BILDBYRÅN

En naturlig kontakt med Ridsportförbundet

Tomas Torgersen ska ansvara för Got Events ”övergripande kontakter” med Svenska Ridsportförbundet – ett förbund han själv sitter i ledningen för sedan tre år tillbaka. Även kontakterna med Internationella Ridsportförbundet, FEI, ligger på Torgersens bord, enligt anställningsavtalet.

Men några problem med de dubbla stolarna ser han inte.

– För mig gör det att jag har ganska korta kontaktvägar och att jag har lätt att komma fram i enskilda frågor och de frågorna är oftast operativa, hur vi ska sköta marknadsföring och kommunikation gemensamt, säger Tomas Torgersen.

Got Events vd Lotta Nibell.Foto: ADAM IHSE/TT

Lotta Nibell är vd för Got Event. Hon beskriver Tomas Torgersen som bolagets naturliga kontakt inom Svenska Ridsportförbundet.

– Jag ser inget konstigt i det. Tomas är vår naturliga kontakt in i Ridsportförbundet, säger hon och beskriver Ridsportvärlden som en liten värld. 

– Det är en kontaktyta och det är också hans uppdrag.

LÄS MER: Fria resor och betalda hotellnätter – ridsportgeneralens specialtjänst  

Lotta Nibell, Got Event: ”En liten värld”

Men är det inte väldigt tydligt att man sitter på dubbla stolar, när en person avlönas av Got Event med arbetsuppgiften att sköta kontakten med en organisation där personen sitter i ledningen?

– Jag har svårt att ge någon annan kommentar än att Tomas har ansvaret hos oss att företräda Gothenburg Horse Show mot ridsportvärlden, han har informerat oss om att han sitter i Ridsportförbundet också. Om det är en jävsdiskussion förutsätter jag att han lyfter den till oss så får vi ta ställning till det då.

Hedens planer förstördes under EM i ridsport.Foto: JONATHAN BERNTSSON

Har det skett att han lyft frågan om jäv?

– Nej, såvitt jag vet har det aldrig varit aktuellt, säger Lotta Nibell.

”Balanserar på gränsen”

Flera ekonomiskt tunga arrangemang anordnas av Got Event i samarbete med Svenska ridsportförbundet, som det årliga Gothenburg Horse Show där Tomas Torgersen är tävlingsledare och ingår i den partsammansatta organisationskommittén där både Got Event och Ridsportförbundet har representanter. 

Han arbetar också med två världscupfinaler, 2019 och 2021, där Got Event är arrangör och samarbetar med både svenska och internationella ridsportförbundet, FEI.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det är en situation som kan ”balansera på gränsen” och att det alltid är viktigt att vara tydlig med vilken part en person företräder.

– Det balanserar på gränsen, säger Folke Johansson. 

Statsvetaren Folke Johansson.Foto: Göteborgs universitet

– Det är inte alls ovanligt att folk är engagerade på flera olika håll då de har den typen av intressen, men däremot så fort det börjar bli fråga om ekonomiska transaktioner, affärstransaktioner av olika slag. Då börjar jävsproblemen bli akuta. 

Folke Johansson fortsätter:

– Det är klart att det finns anledning för båda sidor att lite ifrågasätta vems intressen han prioriterar. Var lojaliteten ligger. Om det uppstår lojalitetsproblem är det naturligtvis olämpligt.

Tidigare i veckan kunde GT berätta om Torgersens speciella villkor för tjänsten: att han har sin arbetsplats i hemmet med fria resor och betalda hotellnätter i Göteborg.

Källa: https://www.expressen.se/gt/sport/ridsportgeneral-pa-dubbla-stolar/

kommentarer