Ryska säkerhetstjänsten ska ha samlat information om Carl Bildt

Carl Bildt har riktat skarp kritik mot Ryssland vid flera tillfällen.

Nu visar nya uppgifter i The Independent Barents Observer att ryska säkerhetstjänsten samlade in information om den tidigare utrikesministern i början av 2000-talet.

”Jag har inte sett det där, men det förvånar mig knappast.” skriver Carl Bildt i ett mejl till Expressen.

Den nationella ryska säkerhetstjänsten FSB är ökänd efter misstankar om att de ligger bakom förgiftningen av ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Men FSB samlar även in information om ett stort antal människor i utlandet – och en av de som stått i fokus för deras övervakning är Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt, M.

LÄS MER: Bekräftat: Nervgift användes i giftattacken mot Sergei Skripa

Det är ryske sångaren Vladimir Martynenko som avslöjar i en intervju med tidningen The Independent Barents Observer hur han under hösten 2002 blev uppsökt i sitt hem av FSB efter att han träffat Carl Bildt i Piteå.

– De ville veta allting som hände, säger Vladimir Martynenko.

Bildt: FSB har sina metoder

Han var inbjuden av den lokala moderata politikern Anna Ibrisagi för att sjunga i samband med ett av Moderaternas valmöten. Då träffade Vladimir Martynenko även Carl Bildt som också närvarade under valmötet och senare på kvällen åt de middag tillsammans på en av stadens restauranger.

– Det var en trevlig kväll, säger Vladimir Martynenko.

Han beskriver hur FSB-agenten var mycket tydlig med att han ville ha information om Carl Bildt. Till en början reflekterade inte Vladimir Martynenko över frågorna, men ju mer detaljerad information FSB frågad efter desto mindre samarbetsvillig blev den ryske sångaren.

– Men precis som med KGB kan man inte bara avfärda FSB, de har är en väldigt systematisk struktur.

För Carl Bildt kommer uppgifterna om att FSB samlat in information om honom som en nyhet. Men han är inte förvånad.

”Jag har inte sett det där, men det förvånar mig knappast. FSB har sina intressen och sina metoder. Och det är dessvärre ingen större nyhet för mig.” skriver han i ett mejl.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/ryska-sakerhetstjansten-ska-ha-samlat-information-om-carl-bildt/

kommentarer