Ryskt flytande kärnkraftverk fraktas förbi Sverige i helgen

Det flytande ryska kärnkraftverket Akademik Lomonosov ska fraktas – enligt Ryssland utan kärnbränsle – genom Östersjön förbi Sverige.

Strålsäkerhetsmyndigheten följer transporten.

– Vi har följt det här och känt till den här transporten under en längre tid, säger Johan Anderberg, avdelningschef på Avdelningen för radioaktiva ämnen.

Efter flera års bygge på varv avgick på lördagen det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov från Sankt Petersburg.

I helgen bogseras det på Östersjön, förbi Sverige, och upp förbi norska kusten mot Murmansk. 

– Inget kärnbränsle finns ombord, säger Dmitriy Alekseenko på det ryska statliga ägarbolaget Rosatoms hemsida.

Hade dialog med ryska myndigheter

Enligt Rosatom ska det inte finnas kärnbränsle ombord under transporten till Murmansk. Först 2019 ska kärnkraftverket laddas med radioaktivt bränsle i Murmansk och fortsätta mot hamnstaden Pevek i nordöstra Sibirien för att försörja området och oljeriggar med energi.

Miljöorganisationen Greenpeace har kallat plattformen för ”ett flytande Tjernobyl”, enligt norska NTB.Foto: NIKOLAI GONTAR/GREENPEACE / HANDOUT / E / EPA TT NYHETSBYRÅN

Både svenska och norska myndigheter har en längre tid diskuterat transporten med ryska myndigheter.

– Vi hade rätt mycket dialog med ryska myndigheter under förra våren för då fanns det planer från rysk sida att transportera kärnbränsle ombord och faktiskt även testköra reaktorn i hamn i Sankt Petersburg innan transporten. Men det har man bestämt sig för att inte göra. Så det är en industrianläggning som transporteras på pråm. Det finns inget kärnämne ombord, säger Johan Anderberg, avdelningschef på Avdelningen för radioaktiva ämnen vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Kritiken från Greenpeace: ”Flytande Tjernobyl”

Miljöorganisationen Greenpeace har dock kallat plattformen för ”ett flytande Tjernobyl”, enligt norska NTB.

– Det är en transport som vilken annan fartygstransport. Vi har kontakt med kustbevakningen i detta och vi delar information. Det är egentligen det vi gör. Vi följer händelsen förstås och har en del kontakt med våra grannländer också kring detta, säger Johan Anderberg.

Även om det hade varit kärnbränsle ombord säger han:

– Bränsle som inte har varit i en reaktor är inte bestrålat. Däremot om man testkör reaktorn får man en viss mängd bestrålat bränsle och då kräver det vissa säkerhetsåtgärder. Då hade man kanske fått ha lite mer beredskap och mer diskussioner kring skydd men där är vi inte. 

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/ryskt-flytande-karnkraftverk-fraktas-forbi-sverige-i-helgen/

kommentarer