S-löftet: Skärper krav på nyanlända

Socialdemokraternas nya vallöfte innebär skärpta krav på nyanlända. 

Partiet går nu till val på att införa en språkplikt – som innebär att de som inte deltar i svenskundervisning blir utan ersättning, skriver tidningen.

Förslaget presenteras på en presskonferens på tisdagen klockan 13.30. 

De asylsökande, nyanlända och invandrare som inte deltar i den svenskundervisning som samhäller erbjuder ska kunna bli av med sin ersättning.

Socialdemokraterna planerar att införa en språkplikt, som är en del av satsningar på integrationsområdet som presenteras på en presskonferens på tisdagen klockan 13.30. 

Förslaget ska vara ett av de största i det paket som finansminister Magdalena Andersson, S, och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kallar för ett ”språkpaket för nyanlända och invandrare”.

– Vi behöver göra mer saker på integrationsområdet. Därför har partiet arbetat fram ett paket om svenska språket. Vi har tidigare varit lite för otydliga med att om du lever i Sverige så måste du kunna svenska. Det är ett ansvar för samhället att erbjuda den möjligheten, men också en plikt för individen att göra vad den kan för att greppa det svenska språket, säger en S-källa till Aftonbladet. 

En förlängning av utbildningsplikten

Förslaget innebär att asylsökande som väljer bort svenskundervisningen, också går miste om deras dagersättning. För nyanlända är det i stället etableringsersättningen som försvinner och för den som går på försörjningsstöd är det också den ersättningen de riskerar att förlora.

Förslaget ska vara en förlängning på den utbildningsplikt som regeringen införde från och med 1 januari. Det ska i sin tur innebära att de som valde bort de etableringsinsatser som erbjöds via Arbetsförmedlingen, också kan bli av med sin ersättning.

– Samhället har en skyldighet att erbjuda språkträning, deltar du inte i studierna så dras din ersättning in, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

LÄS MER: Så gick det till när Socialdemokraterna totalt svängde om invandringen 

Har skärp sin integrationspolitik

Socialdemokraterna tycks på senare år gjort en omvändning i synen på invandring och integrationspolitik, där partiet lagt vikt på att den som kommer till Sverige också har en plikt att göra allt för att komma i arbete.

Senast den 11 april möttes Socialdemokraterna av en kritikstorm efter att Stefan Löfven sagt att ”det är orimligt att det kommer tusentals personer till Sverige varje år för att utföra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra”. 

Partiet kritiserades då av både Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och den förre utrikesministern Carl Bildt, där paralleller drogs mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Stefan Löfven öppnar för förändring och jag är glad att oppositionspartier från båda sidor av blockgränsen uppmärksammar Stefans citat. För det är en viktig förändring av lagstiftningen, sa statsministerns pressekreterare Erik Nises då. 

I januari 2016 infördes även id-kontroller vid gränsen mot Danmark, som en reaktion på flyktingkrisen året innan. Personer utan giltiga id-handlingar fick därtill svårare att ta sig in i Sverige.

Senare skärptes även gränskontrollerna ytterligare, till att gälla i stort sett alla som reste in i landet.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/just-nu-s-skarper-krav-pa-nyanlanda/

kommentarer