S öppnar för att bryta avtalet med Akademien

Stockholms stad går miste om hyresintäkter på sex miljoner kronor varje år – från Svenska Akademien.

Nu vill Socialdemokraterna i Stockholm se över om de ska häva det 104-åriga hyresavtalet för Börshuset. 

– Det är ett bisarrt avtal som vi borde se över, säger Stefan Hansson (S), ordförande i fastighetsnämnden till DN.  

Avtalet är över 100 år gammalt –  från 1914 – och innebär att  Svenska Akademien ges rätt att disponera cirka 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm.

Avtalet omfattar bland annat stora delar av andra våningen och Börssalen.  

Då, för ett drygt sekel sedan, ville Akademien köpa hela huset. I stället slöts ett avtal med Stockholms stad. 

Mot en summa på en halv miljon kronor (i dagens penningvärde nära 24 miljoner kronor) fick institutionen så kallad ”evig nyttjanderätt” till lokalerna, skriver DN. Något E55 och Svenska Dagbladet också nyligen rapporterat om.

Stockholms stad står för uppvärmningen

Lägg därtill att 100 000 kronor (i dag runt nära fem miljoner kronor) betalades till Stockholms stad för uppdraget att för ”all framtid” stå för uppvärmning och underhåll av lokalerna.

Svenska Akademien har hållit till i Börshuset i Gamla stan sedan 1921. Där har man i dag bland annat kontor, och håller sammankomster och anordnar andra evenemang.

En ändring kräver politiska beslut

För att driva igenom ändringar i avtalen krävs politiska beslut. Socialdemokraterna i fastighetsnämnden i Stockholm vill se över möjligheterna att häva avtalet med Akademien. 

Det förklarar nämndens ordförande Stefan Hansson (S) för DN.

– Avtalet är inte alls förenligt med den tid vi lever i nu. Det är ett avtal som aldrig skulle skrivits i dag, att det skulle vara gratis, uppvärmt och underhållet. Det är ett bisarrt avtal som vi borde se över, säger Stefan Hansson.

Han fortsätter:

– Det är en fastighet på en av Sveriges mest kända adresser där en organisation som är mer av nationellt intresse huserar gratis. Det finns en orimlighet att Stockholms skattebetalare ensamma ska bära den här kostnaden.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/s-oppnar-for-att-bryta-avtalet-med-akademien/

kommentarer