Så kontrar du om banken vill höja din bolåneränta

I mötet med bankmannen gäller det att slipa argumenten ordentligt för att få ned bolåneräntan.

Så här slår du hål på bankmannens skäl att slippa sänka din ränta. 

1. Argument: ”Räntan är historiskt låg”

Så ska du svara: 

”Era finansieringskostnader är också historiskt låga”. Det historiska perspektivet är i sammanhanget helt ointressant. Det är din ränta i förhållande till vad banken tjänar och vad andra kan erbjuda som är det intressanta. 

2. ”Vi har ökade kapitalkrav på oss”

Så ska du svara: 

”Men er bruttomarginal ligger i snitt på 1,71 procent, enligt Finansinspektionen”. Finansinspektionen mäter varje kvartal bankernas marginal, och den visar att det finns utrymme för sänkningar. Enligt FI är bara en del av de senaste årens marginalökningar en konsekvens av ökade kapitalkrav. Resten har andra förklaringar. 

3. ”Du som kund tjänar på en höjd bolåneränta”

Så ska du svara: 

”Och ni skulle kanske tjäna på minskade utdelningar”. Visst är det bra med ett stabilt banksystem, men när bankmannen drar detta argument kan du ha i åtanke att de fyra storbankerna tillhör de som delar ut mest till sina ägare på börsen. 

4. ”Det här är en bra ränta, som snittet”

Så ska du svara: 

”Nej, en bra ränta ligger under snittet”. Ett snitt är just ett snitt mellan de bästa och de sämsta bolåneräntorna banken har gett. Bankerna publicerar varje månad sin snittränta på sin hemsida. Använd den som en fingervisning, men har du god och stabil ekonomi bör du få en ränta under snittet. 

5. ”Vi är en stabil bank”

Så ska du svara: 

”Det är flera av era utmanare också”. Det är sant att bostadskreditinstituten inte omges av samma krav och regleringar som bankerna, och det är något du som bolånetagare bör känna till. Men flera uppstickare på marknaden har bankstatus, som Nordnet och Landshypotek Bank och de lyckas generellt erbjuda lägre räntor än de stora fyra. 

6. ”Hos oss kan du få allt samlat”

Så ska du svara: 

”Det behöver jag inte ha”. Du tjänar på att använda flera banker för flera olika syften. Att ha pensionssparandet på samma ställe som bolånet finns det knappast någon poäng med när allt ändå enkelt kan skötas med mobilt bank-id. När bankmannen nämner ordet ”helheltskund” ska du dra öronen åt dig. 

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/frida-bratt/sa-kontrar-du-om-banken-vill-hoja-din-bolaneranta/

kommentarer