Se upp! Nu har brevlådorna för deklaration försvunnit

Brukar du slänga in deklarationen på papper hos Skatteverket i sista minuten?

Glöm det, skattekontorens brevinkast är stängda på grund av risken för sabotage.

– Jag tycker det är dåligt, säger Ann-Sofie Adermark, 47, som med sin sambo snurrat runt totalt 24 mil för att lämna deklarationen i år.

De flesta deklarerar numera via e-tjänst, app, sms eller telefon. Men det är fortfarande många som fortfarande väljer att göra på det traditionella viset med pappersblanketterna.

Endast ordinarie öppettider gäller

Tidigare gick det bra att åka ner till skattekontoret och lämna deklarationen fem i tolv. Men det går inte längre – sedan förra året måste man besöka kontoret på ordinarie arbetstid. Brevinkasten är borta.

Detta fick till exempel Ann-Sofie Adermark i Maglehem i Skåne bittert erfara.

Hon körde först de fyra milen in till Kristianstad för att lämna deklarationen. Sedan snurrade hon runt i stan för att hitta en en öppen brevlåda hos Skatteverket. Det gick inget vidare.

– Där jag brukade lämna deklarationen var brevinkastet borttaget, och ingen brevlåda var utställd heller, berättar Ann-Sofie.

Ringde dottern i panik

https://twitter.com/Skatteverket/status/989420620902518784

Hon körde till ett annat ställe, men samma visa där. Till sist ringde hon dottern och bad henne Googla fram var man kunde lämna de ifyllda blanketterna. Ingen tur där heller.

Snopet körde Ann-Sofie Adermark de fyra milen hem till Maglehem i kommunens södra utkanter utan att ha uträttat sitt ärende.

”Det är lite bedrövligt”

Det värsta av allt: hennes sambo hade gjort samma utflykt någon dag tidigare utan att bli av med deklarationen.

– Ha, ha, ja det är lite bedrövligt. Nu får vi åka in till stan en tredje gång och hinna dit när de har öppet på skattekontoret. Då har vi kört totalt 24 mil för att bli av med deklarationen, konstaterar Ann-Sofie lite skamset på valborgsmässoaftonen.

Hon är en av alla som klagat på nyordningen på Skatteverkets Facebooksida. Det är ett litet folkuppror på gång bland dem som gillar att deklarera på papper i sista minuten. Ann-Sofie tycker att informationen om borttagna brevinkast varit för dålig.

Det är fortfarande 1,8 miljoner personer som deklarerar på pappersblankett, enligt Skatteverkets uppgifter.

– Pappret känns lite enklare, och jag tänker fortsätta med det. Mina döttrar deklarerar elektroniskt, men de är ju mer för sådana moderniteter, förklarar Ann-Sofie Adermark.

Skatteverket tog bort alla brevinkast under 2017. Som skäl anges säkerheten.

Minska risken för sabotage

Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.Foto: Skatteverket

– Förra året togs alla brevinkast bort på skattekontor och servicekontor av säkerhetsskäl. Myndigheterna ville minska risken för sabotage och att viktiga handlingar därmed skulle kunna förstöras, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Har man inte möjlighet att besöka ett skattekontor under ordinarie öppettid går det även bra stoppa blanketten i ett kuvert, frankera och skicka med vanlig postgång. Men då är man lite sent ute nu beträffande årets deklaration som ska vara inne 2 maj.

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/se-upp-nu-har-brevladorna-for-deklaration-forsvunnit/

kommentarer