Semesterparadisets nya hårda regler – för att stoppa turister

Palma på den spanska ön Mallorca är ett populärt turistmål, men snart kan det bli svårare för turister att hyra privata lägenheter. I juli blir det nämligen förbjudet för lägenhetsinnehavare att hyra ut sina boenden till turister. Förbudet gäller inte hus eller stugor, om de inte ligger i ett skyddat område, exempelvis i närheten av flygplatsen.

De nya reglerna införs efter klagomål från lokalborna. Staden har under de senaste åren sett en stor ökning av besökare som hyr boende genom webbsidor och appar. När lägenheterna läggs ut för kortare perioder drivs hyrorna på marknaden upp. Enligt uppgifter ska hyrorna ha ökat med 40 procent sedan 2013. Men de boende ska också ha klagat på oljud och dåligt uppförande från turisterna.

LÄS ÄVEN: 9 galna boenden du kan hyra på semestern 

Palma vill vara förebild för andra städer

Stadens borgmästare säger att förbudet kan vara en förebild för andra städer som lider av massturism. Palmas chef för stadsplanering, José Hila, menar att det finns ett samband mellan den ökande uthyrningen och de stigande hyrorna. 

– Alla europeiska städer förändras över en natt av den här typen av erbjudanden. Vi behöver lite ordning. Det kommer att finnas uthyrning för turister i Palma, men bara där det måste finnas, säger José Hila enligt BBC.

Men organisationerna som representerar uthyrarna är inte lika positiva, utan menar att många familjers ekonomi kommer att påverkas.

Rekordmånga turister – 82 miljoner – besökte Spanien förra året. Katalonien och de Baleariska öarna, där Mallorca, Menorca, Ibiza ingår är de populäraste resmålen.

LÄS ÄVEN: Mallorcas vackraste strand stänger inför turistsäsongen 

Källa: https://www.expressen.se/allt-om-resor/semesterparadisets-nya-harda-regler-for-att-stoppa-turister/

kommentarer