Ska ”hy­e­nor” vid olyc­kor kun­na åtalas?

Opinion

Per­soner som fo­to­gra­ferar och filmar istäl­let för att hjälpa nöd­ställda per­soner har blivit ett ökande pro­blem. Nu har det gått så långt att fack­för­bundet för am­bu­lans­per­so­nal, Am­bu­lans­för­bun­det Alarm, fö­re­slår att det ska bli olag­ligt att ta bilder vid olycks­platser. Brotts­ru­bri­cer­ingen fö­re­slås lyda ”otill­bör­lig olov­lig fo­to­gra­fering”.
Att in­fö­ra ett all­mänt foto­för­bud vid olyc­kor och lik­nan­de är inte rim­ligt. Det skulle bland an­nat drabba yr­kes­verk­samma fo­to­grafer, som i all­män­het tar stor hän­syn till am­bu­lans- och rädd­nings­tjänst­per­so­nal. Me­di­ernas rap­por­tering har stort all­män­in­tres­se och be­hövs i ett öp­pet sam­häl­le.
Där­emot är det orim­ligt att sen­sa­tions­hung­riga per­soner flockas runt en olycks­plats så att de till och med hindrar rädd­nings­per­so­nalen. Det har fö­re­kommit att en am­bu­lans­he­li­kop­ter inte kun­nat landa nära olycks­platsen där­för att för många filmande per­soner stod i vägen.
Det har ock­så hänt att per­soner på stranden inte för­sökt rädda drunknande barn utan istäl­let filmat för­loppet.
Ofta får po­lisen nu­me­ra ägna en stor del av sin tid vid tra­fik­olyc­kor till att hålla ny­fi­kna fil­ma­re på av­stånd istäl­let för att di­ri­gera tra­fiken el­ler hjälpa skadade.
Så nå­got måste göras, om am­bu­lans­per­so­nal och an­dra rädd­nings­ar­be­ta­re ska kun­na göra sitt jobb – att rädda liv.
Men det är fel att ”skjuta myg­gor med ka­non”. Ett all­mänt foto­för­bud är för in­gripande.
Yng­ve

Läs mer här: Ska ”hy­e­nor” vid olyc­kor kun­na åtalas?

kommentarer