SKL – en dol­dis bland makt­ha­va­re

Opinion

För ett par vec­kor se­dan höll Sve­ri­ges Kom­muner och Lands­ting, SKL, sin kon­gress i näs­tan to­tal me­die­skug­ga. Ändå är SKL en verk­lig makt­fak­tor i svenskt sam­häl­le som re­pre­sen­tant för alla landets kom­muner och lands­ting.
SKL är po­li­tiskt sty­rd och by­tte ma­jo­ri­tet ef­ter va­let för­ra året. Istäl­let för Al­li­ans­ma­jo­ri­tet har nu S till­sam­mans med V och MP ma­jo­ri­tet i sty­rel­sen. Nå­gon stor för­ändring lär det inte bli, efter­som SKL ofta är enig i sitt lob­by­ar­be­te gent­emot staten.
När nya ord­fö­ran­den Lena Mik­ko, som ut­sågs på en sär­skild val­kon­gress i höstas, kri­ti­serade rege­ringen för att det nu finns över 80 rik­tade stat­liga bi­drag till kom­munerna stod hela kon­gressen bak­om hen­ne. Att så­dana både kan leda till ökade kost­nader för kom­munerna och kan slå fel råder lo­kalt enig­het om.
Men på kon­gressen i Karl­stad var det ändå hård de­batt och många vo­te­ringar. På ett par om­rå­den för­lo­rade den nya ma­jo­ri­teten.
Så­lun­da ska SKL även i fort­sättningen sprida in­for­ma­tion om olika vård­vals­mo­deller. Det var av för­klar­liga skäl den S-ledda ma­jo­ri­teten inte särskilt in­tres­se­rad av. Men att den ge­men­samma or­ga­ni­sa­tionen för alla kom­muner och lands­ting in­for­merar om de olika mo­deller för vård­val som finns och som ut­vecklas borde vara en själv­klar­het även för dem som är mot­stån­da­re

Läs mer här: SKL – en dol­dis bland makt­ha­va­re

kommentarer