SKOGLUND: Ett nytt kvalsystem som jämnar ut förutsättningarna

By Henrik Skoglund

Vi är vid den tiden på året då kvalsystemet mellan Hockeyallsvenskan och SHL alltid är i ropet och dess fördelar/nackdelar stöts och blöts i diverse sammanhang. Men det det behöver inte vara så särdeles krångligt att komma upp med ett nytt system som jämnar ut förutsättningarna en smula.

Jag har de senaste dagarna gått runt och funderat över en rätt märklig sak. Inte det om Jesus återuppstod eller ej den där dagen för 2 000-isch år sedan. Det hade ju varit logiskt annars att jag funderat över en sådan sak med tanke på högtiden vi har firat här nu i helgen.

SHL-LAGEN KAN VILA SIG I FORM

Nej, mina tankar har istället snurrat runt det krångliga och totalt ologiska kvalsystemet mellan Hockeyallsvenskan och SHL som just nu råder. Timrå och Leksand har på sin vandring mot direktkvalet spelat tre, respektive sex matcher. Det låter inte jättemycket, speciellt inte med tanke på att det är utslaget på lite drygt tre veckor. Men det är likväl tre, respektive sex matcher som riskerar att slita på trupperna jämfört med att SHL-klubbarna på samma tid kan slicka sina sår och vässa detaljer på träningar och inte behöver fundera över nästa match hela tiden under den här perioden.

Betänk också om Oskarshamn hade lyckats snubbla sig vidare till direktkval genom att slå ut Leksand. Då hade smålänningarna fått spela åtta matcher på drygt tre veckor innan ett utvilat Mora hade stått och tagit emot dem med Mats Lusths öppna famn.

KLUVEN

Jag är lite kluven till det här med kvalserie kontra direktkval och tänker egentligen inte gå in på här hur jag skulle vilja ha det. Helt enkelt av den enkla anledningen att jag inte vet vad jag skulle välja om jag tvingades till det. Mitt förslag nedan grundar sig på dagens förutsättningar där det är bestämt

Läs mer här: SKOGLUND: Ett nytt kvalsystem som jämnar ut förutsättningarna

kommentarer